Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а посетила ужичке медије

УНЦГ: Осуђујемо полицијско саслушање Росандића, медијска комисија ДПС-а да не ствара партијске митове!
16/08/2022
Годишњица: Отмичари новинара Радија Приштине још нијесу откривени
21/08/2022
УНЦГ: Осуђујемо полицијско саслушање Росандића, медијска комисија ДПС-а да не ствара партијске митове!
16/08/2022
Годишњица: Отмичари новинара Радија Приштине још нијесу откривени
21/08/2022

Током посете Ужицу, потпредседница УНС Оливера Милошевић, заједно са чланицом Извршног одбора удружења, ужичком новинарком Зорицом Ђоковић, посетила је ТВ 5, ТВ Лав плус, Радио Сан и новинску кућу Вести и Радио Ужице, где је разговарала са запосленима и власницима медија.

Задатак који је нова Управа УНС-а још раније поставила је лоцирање проблема на локалном нивоу, јер су проблеми у раду локалних новинара мање видљиви. Потпредседницу УНС-а је занимало какви су горући проблеми новинара Ужица, како и на који начин спроводе своју улогу и са каквим се изазвовима сусрећу.

-Драго ми је што сам саслушала све што су имали да ми кажу, проблема има, махом су и сличне природе као и у другим градовима. Ми смо и желели да чујемо шта их то тишти и мучи, како бисмо, без обзира да ли је неко члан УНС-а или не, могли да евидентирамо проблеме, а онда и да направимо неку стратегију, што је наш циљ у овом тренутку. Врло је важно да овим посетама сагледамо реално стање на терену. Ниједно новинарско удружење није свемоћно и нема бесконачне могућности и механизме да помаже, али треба чути колеге, али и власнике медија, лоцирати приоритетне проблеме и борити се са тим – рекла је потпредседница Оливера Милошевић гостујући у емисији „Рапорт у 5“ на Регионалној ТВ Лав.

И кроз разговор са ужичким новинарима искристалисали су се тренутно горући проблеми, а то је економски положај који је на крајње незавидном нивоу, што илуструје податак да новинари у ужичким редакцијама углавном раде за минималац. Узрок виде у лошем моделу и примени пројектног суфинансирања од кога углавном живе ужички медији, јер је овдашње медијско тржиште мало.

У мањим локалним срединама, где се углавном сви познају, посебно је тешко испоштовати све стандарде професионалног новинарства, јер управо на тој основи постоји и специфична врста притиска на рад новинара. Један од акутних проблема ужичког новинарства већ дуже времена је недостатак младих колега, али у Ужицу постоји и изезетак у који се уверила и потпредседница УНС-а приликом посете локалне ТВ 5, у којој четири младе новинарке чине важан део редакције.

И њима, као и искуснијим колегама најстаријег недељника Вести, понудила је помоћ УНС-а у организовању семинара и обука за новинаре, нарочито у писању пројеката. Један од апострофираних проблема је и недовољан број људи у редакцијама.

На крају посете било је и конкретних предлога ужичких новинара како и на који начин да се превазиђу нагомилани проблеми. Сви су се сложили да не треба да се одустане од тражења да се из буџета издваја 2 % за медије, али и да се пројектно суфинансирање мора на другачији начин спроводити. Једногласан став новинара је да медији који су регистровани у тој локалној средини добију и највећи део средстава на локалном конкурсу за медије, што сада није случај.

Потпредседница УНС-а Оливера Милошевић обавестила је колеге да се од ресорног министарства још увек чека да изађе са предлогом Нацрта измена и допуна Закона о јавном информисању, који би требало да покаже колико је власт спремна за суштинске промене у овој област