Основана Европска новинска агенција ( ЕНР)

РТЦГ цензура: Не признају „Прву“, називају је „једном телевизијом“!
05/09/2022
УНЦГ на “Првој”: Новинаре заштитити од институција
07/09/2022
РТЦГ цензура: Не признају „Прву“, називају је „једном телевизијом“!
05/09/2022
УНЦГ на “Првој”: Новинаре заштитити од институција
07/09/2022

Потпредсједници Европске комисије Маргаритис Шинас и Вера Јурова данас су у Бриселу званично отворили заједничку Европску новинску агенцију (ЕНР)

Агенција је покренута с циљем подстицања сарадње и размјене искустава између дописника агенција које учествују у пројекту, а почела је са радом 1. јула. Дописницима ће бити доступна два модерно уређена простора у којима ће моћи да раде, пренијела је Хина.

У пројекту учествују агенције из 11 држава чланица ЕУ и пет из земаља кандидата или потенцијалних кандидата: АФП (Француска), АНСА (Италија, АГЕРПРЕС (Румунија), АПА (Аустрија), АТА (Албанија), Белга (Белгија), БТА (Бугарска), ДПА (Њемачка), ЕФЕ (Шпанија), Европа Пресс (Шпанија), ФЕНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хрватска), МИА (Сјеверна Македонија), СТА (Словенија), Тањуг (Србија), ТАСР (Словачка), ПАП (Пољска) и Укринформ (Украијна).

Циљ иницијативе је да ојача информативне сервисе из разних земаља у Европи и да омогући агенцијама да заједно раде на прекограничним причама, како би садржај сервиса националних новинских агенција био доступнији широј европској публици.

Пројекат европске редакције (Еуропеан Неwсроом – ЕНР) требало би да помогне у вјеродостојном извјештавању о важним европским темама и дјеловању европских институција, као и о њиховој перцепцији у државама чланицама и шире.

Пројекат финансира Европска комисија са 1,76 милиона еура за покривање оперативних трошкова до краја 2023. године. Потпредсједница Комисије за вриједности Вера Јурова истакла је важност тачног, чињеничног извјештавања и истакла да би управо овај пројекат требало томе да допринесе.

Пројектом координира њемачка новинска агенција ДПА, а у Управном одбору су представници пет агенција које чине језгро ЕНР – ДПА, АФП, Анса, Агерпресс и Хина.

ЕНР ће два пута седмично објављивати избор од неколико изабраних вијести које је свака агенција претходно објавила. Свака агенција прави избор на свом језику, а од тога се онда направи селекција вијести које се преводе на енглески, француски и њемачки.