Основана Мрежа новинарки Црне Горе

УНС: Мораће да одговарају они који прете експлозивним направама новинарима и медијским кућама
01/06/2022
Данијел Симић добитник награде за новинарску храброст “Милан Пантић”
08/06/2022
УНС: Мораће да одговарају они који прете експлозивним направама новинарима и медијским кућама
01/06/2022
Данијел Симић добитник награде за новинарску храброст “Милан Пантић”
08/06/2022

Група новинарки и уредница из више црногорских медија основале су Мрежу новинарки Црне Горе у Подгорици. У саопштењу Координационог тима Мреже наводи се ће се заједнички залагати за родну равноправност, бољи положај жена у Црној Гори и заштиту женских права као дијела корпуса људских права.

Мрежа новинарки ће, како су саопштиле, радити на оснаживању и пружању помоћи и подршке новинаркама које су често жртве говора мржње, мизогиније, сексизма, пријетњи и насиља, бориће се против родно заснованог насиља и унапредјивати медијско извјештавање о томе, залагаће се за већу безбједност и бољи положај новинарки на раду и у вези са радом, за више жена на руководећим мјестима, за родно сензитивне медијске садржаје и подстицати примјену родних политика у медијским организацијама.

У саопштењу се такође наводи да ће радити и на едукацији, подизању капацитета за родно сензибилисано извјештавање о свим темама, као и на промоцији политика толеранције, дијалога, инклузивности и равноправно укључивање жена у све сфере друштва.

“Подршка, солидарност, сарадња и умрежавање са свима који се залажу за родну равноправност не само у Црној Гори већ и шире, главна су опредјељења чланица Мреже новинарки”, истиче се у саопштењу.

Појасниле су да будући да медији утичу на формирање јавног мњења и да имају активну улогу у стварању друштва једнакости, Мрежа новинарки ће допринијети родној сензибилисаности свих колега и колегиница, али и цјелокупне јавности о људским правима жена и изградњи бољег и праведнијег друштва.

Извор: Вијести