Отишао Јарослав Пап, добри дух из свијета фотографије

УНЦГ: Напади на новинаре посљедица бившег режима
18/08/2021
УНЦГ: Грађанске организације и струковна удружења да заштите Тању Ћорић!
21/08/2021
УНЦГ: Напади на новинаре посљедица бившег режима
18/08/2021
УНЦГ: Грађанске организације и струковна удружења да заштите Тању Ћорић!
21/08/2021

Отишао је један од највољенијих људи из света медија, који никад није био у првом реду, али је умео да ухвати прави тренутак и пошаље најбољу фотографију. Није било онога ко није волео ненаметљивог великана фотографије, учитеља и доброг колегу Јарослава Папа. На комеморацији у новосадском Културном центру међу више од 100 људи, уз супругу Ксенију и сина Андреја, био је велики број старијих и младих који су око врата имали професионалне фотоапарате, брисали сузе, с неверицом гледали у фотографију Јаре у покрету, с њим се чули и договарали да се виде, били на догађајима пре само који дан, а данас му одлазе на сахрану.

Један од најближих Јарославових пријатеља и колега Дарко Дозет, који је у име Фото асоцијације Војводине организовао комеморацију заједно са Удружењем новинара Србије и Радио-телевизијом Војводине, говорио је о поштовању које је гајио према Папу, подсетио да је он завршио средњу фотографску школу „Ђорђе Зличић“, а да је професионалну каријеру почео 1984. године у „Дневнику“.

О Папу су говорили генерални скеретар УНС-а Нино Брајовић, главна и одговорна уредница „Дневника“ Нада Вујовић, главни и одговорни уредник Првог програма РТВ Војводина Ненад Ћаћић, колега и пријатељ Ђорђе Вукмировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

„Био је непоновљив и као фотограф, али и као човек. Иза себе је оставио јединствен опус фотографија величанствене природе своје Војводине, али и потресних догађаја који су обележили крај двадесетог века као што су преврат у Румунији, ратни сукоби и Источној Славонији, Барањи и Западном Срему и НАТО агресија на Савезну републику Југославију“, рекао је Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а опраштајући се од Папа.

Брајовић је говорио о професионализму и Јарославовој личности и да је, као такав, представљао у најбољем светлу Удружење новинара Србије .

„Од немерљиве вредности је да се управо по таквим професионалцима и људима као што је Јарослав еснафска организација препознаје. Хвала му на томе“, рекао је Брајовић.

Уредница „Дневника“ Нада Вујовић подсетила се недавног дугог разговора са Јарославом у ком су причали о свему, јадали се једно другоме, као колеге, као пријатељи, договорили се да „када прође ово све“ попију кафу…

„Ми новинари смо посебна врста. Кад неког не волимо, онда га не волимо и тачка. Кад неког волимо онда га волимо заувек. Јарослава Папа смо волели, његове фотографије, његов дух. Волели смо и кад се наљути, кад се смеје“, рекла је Вујовићева.

Уредник Првог програма РТВ-а Ненад Ћаћић објашњавао је да нема тих речи и епитета којима би могао говорити о Јарославу. Рекао је да не зна особу која није волела и није имала добро мишљење о њему.

„Младе генерације би рекле да није имао чип са минусом, чип негације, чип нечега лошег. Код њега то није постојало. Његов свет је био саткан од доброте. Задња три дана имамо стотине људи које осећају да су остале без нечега свог“, рекао је Ћаћић који је описао Јарослава послуживши се опроштајном поруком са друштвених мрежа „Врхунски уметник са срцем детета и снагом дива“.

Пријатељ и вишедеценијски Папов колега Ђорђе Вукмировић описао је његову љубав према природи, говорио о њиховој нераскидивој вези.

„Поседовао је невероватну способност да у свакој од непрекидних и непредвидивих мена природе препозна и трајно забележи најлепши и најдрагоценији тренутак, онај који се неће никада више поновити“, рекао је Вукмировић.

Папа је описао као човека који је најбоље познавао сваки кутак ритова и столетних шума Подунавља, препуних моћних јелена капиталаца и елегантних кошута, као и тајне бачких равница.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је Јарослав био као неки добри Деда Мраз, на свим догађајима. Никад наметљив, увек по страни, а увек на правом месту у правом тренутку.

„Никада у првом реду, а увек са правом фотографијом или правим моментом. То могу само велики уметници и зналци. Не морате бити стручњак за фотографију и медије. То просто можете да видите“, рекао је Вучевић.

Вучевић се присетио отварања изложбе фотографија Дарка Дозета где је приметио да су се сви фотографи окупили око Јарослава, као око учитеља.

„То не можете да намећете. То је професионално поштовање које стичете с годинама“, рекао је Вучевић и додао да је учио о природи војвођанске равнице управо од Папа и да је она, поред породице, била његова највећа љубав.

У Нови Сад дошли су и београдски фоторепортери и Папови пријатељи, међу њима и Срђан Илић који је препричао разговор који је имао са Јарославом, у ком му је препоручивао да „повуче ручну“, да не ради толико. Радио је за РТВ, Танјуг, фотографисао за Град Нови Сад. Дан када је изненада преминуо, кажу, био је најтоплији, није спавао, са једног новинарског посла отишао је на други…

Извор: УНС