Откривање налогодаваца убиства Душка Јовановића кључ за улазак у ЕУ

Судбина “Градске ТВ”, Иван Милошевић (УНЦГ): Прихватљив и грчки сценарио
26/07/2023
„МЕДИА ЦЕНТАР“ писао Веселину Дрљевићу: Смјењуј Раонића
28/07/2023
Судбина “Градске ТВ”, Иван Милошевић (УНЦГ): Прихватљив и грчки сценарио
26/07/2023
„МЕДИА ЦЕНТАР“ писао Веселину Дрљевићу: Смјењуј Раонића
28/07/2023

Не може се ни говорити о затварању поглавља 23 и 24 док ово убиство не буде ријешено и док правди не буду приведени налогодавци и извршиоци убиства. Оно је камен о врату свим претходним и будућима владама и осталим институцијама Црне Горе

Преговарачка поглавља 23 и 24 неће бити затворена, све док Црна Гора не расвијетли убиство главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића, речено је нашем листу из више дипломатских извора.

Подсјетимо и посланици Европског парламента у амандманима на Извјештај о Црној Гори позвали су на убрзање процеса ЕУ реформи, али и изразили жаљење што је “међу владајућом политичком елитом евидентно растуће оклијевање да се напредује у преговорима с ЕУ.

Заступници у Европском парламенту позвали су и на већу транспарентност у погледу повјерљивих досијеа о нападима на новинаре, наглашавају потребу да се преиспита истрага о убиству Душка Јовановића и да се сарађује са страним стручњацима како би се осигурала потпуна и ефикасна истрага случаја.

Јовановић је убијен 27. маја 2004. године и до сад је осуђен само Подгоричанин Дамир Мандић, и то за саизвршилаштво.

Налогодавци, организатори и починиоци остају непознати. По оцјени комисије, посебно је занимљиво постојање службене забиљешке која је настала током саслушања Мандића – када је он први пут ухапшен, а чије је постојање дуго оспоравано.

Саговорници “Дана” из дипломатске мреже држава чланица Европске уније, тврде да је истина о убиству Душка Јовановића кључ за улазак наше земље у ЕУ.

– Не може се ни говорити о затварању поглавља 23 и 24 док ово убиство не буде ријешено и док правди не буду приведени налогодавци и извршиоци убиства. Оно је камен о врату свим претходним и будућима владама и осталим институцијама Црне Горе – каже дипломата који је желио да остане анониман.

О чему се преговара

Поглавље 23 – Правосуђе и темељна права, је једно од најизазовнијих и најсложенијих поглавља, а брзина и трајање преговарачког процеса у овој области директно утиче и на напредак у другим аспектима преговора са Европском унијом.

Поглавље 23 подијељено је на четири главне и међусобно повезане области: правосуђе, борба против корупције, темељна права и права грађана ЕУ, која се могу даље подијелити на бројне подобласти.

Основни циљ реализације свих активности препознатих у оквиру поглавља 24 – Правда, слобода и безбједност, јесте да се омогући слободно кретање људи, уз гарантовање њихове безбједности. Тако широко постављен оквир обухвата спектар већег броја питања – од управљања вањским границама Европске уније, преко правосудне сарадње у грађанским и кривичним стварима, затим питања и области у оквиру борбе против организованог криминала, преко питања визне политике, миграција и азила.

Иначе, убиство главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића налази се на списку неријешених случајева убистава и напада на новинаре наведених на платформи о некажњавању за убиства новинара.

Ријеч је о годишњем извјештају страна партнерских организација платформи Савјета Европе који промовише заштиту и безбједност новинара.

извор. дан