Павол Салај: Некажњивост злочина над новинарима недостојна земље која жели у ЕУ

Данијела Павићевић, сестра Душка Јовановића: Зна се политичка позадина убиства, налогодавац медијски нацртан
04/05/2023
Док новинари једва скрпе за мјесец: Директору РТЦГ-а плата 4000 евра!
05/05/2023
Данијела Павићевић, сестра Душка Јовановића: Зна се политичка позадина убиства, налогодавац медијски нацртан
04/05/2023
Док новинари једва скрпе за мјесец: Директору РТЦГ-а плата 4000 евра!
05/05/2023

Некажњивост злочина почињених над новинарима недостојна је земље која жели да уђе у Европску унију, рекао је за Портал РТЦГ Павол Салај, шеф деска за Европску унију и Балкан међународне организације Репортери без граница. Он је објаснио да је Црна Гора напредовала за 24 позиције према овогодишњем Индексу слободе медија. Тај индекс су Репортери без граница објавили 3.маја, на Свјетски дан слободе медија.

Салај нам је рекао да упркос значајном напретку у Индексу, Црна Гора остаје у другој половини међу европским земљама, односно 25. од 40 у региону ЕУ и Балкана.

“Такође се мора узети у обзир да је у рангу скора са веома малим разликама између једног броја земаља, што је из тог разлога зона склона промјенљивости. Црна Гора се налази између двије друге балканске земље, Сјеверне Македоније (38.) и Хрватске (42.). Међу земљама Западног Балкана, она је на другом мјесту (послије Северне Македоније) и припада групи која је показала потенцијал за унапређење”, казао је Салај.

Како је рекао, најважнија ствар у извјештајном перидоу свакако је била ослобађајућа пресуда новинару Јову Мартиновићу, и то послије вишегодишњег произвољног гоњења. Та пресуда је, казао је наш саговорник, оставила посебан утисак на све са којима су разговарали Репортери без граница.

“То се огледа у побољшаној безбједности и правној оцјени. Упркос некажњивости у вези са старијим злочинима против новинара, институције за спровођење закона су више мобилисане у процесуирању новијих злочина. У политичком смислу, Црна Гора је прешла дуг пут и има пред собом дуг пут. Притисак на медије странке бившег предсједника Мила Ђукановића прогресивно је попуштао, како је он губио власт. Влада припрема нову медијску стратегију. Међутим, и даље се дешавају политички напади и притисци на новинаре”, истакао је Салај.

Иако је постигнут напредак, истиче, новинарство још чека системске мјере за јачање права на информисање, независност јавног емитера и регулатора медија.

“Штавише, атентат на Душка Јовановића, као и покушај убиства Оливере Лакић, очигледни су случајеви некажњивости. Они морају бити ријешени. Правда мора бити задовољена. Некажњивост злочина почињених над новинарима недостојна је земље која жели да уђе у Европску унију”, закључио је Салај.

Извор: ртцг