ПЕС И ДИРЕКТОРАТ ЗА МЕДИЈЕ: Неко не говори истину

Јаков Милатовић: Смањење критеријума за избор директора РТЦГ корак уназад у односу на важећа рјешења и стандарде
29/05/2024
Данијела Павићевић: Имамо информације ко је убио Душка Јовановића
30/05/2024
Јаков Милатовић: Смањење критеријума за избор директора РТЦГ корак уназад у односу на важећа рјешења и стандарде
29/05/2024
Данијела Павићевић: Имамо информације ко је убио Душка Јовановића
30/05/2024

Посланички клуб Покрета Европа сад је још 30. априла Влади доставио своје сугестије на нацрте медијских закона, како би добили мишљење Европске комисије, саопштио је предсједника Клуба посланика Покрета Европа сад Василије Чарапић. Он је рекао да директор Директората за медије у Министарству културе и медија Неђељко Рудовић обмањује јавност зарад интереса појединих приватних медија а да је посланички клуб ПЕС уредно послао сугестије на достављени нацрт закона прије мјесец дана.

“Шокирани смо изјавом Неђељка Рудовића да министарство није имало увид у амандмане на медијске законе, будући да је клуб ПЕС још 30. априла Влади доставио своје сугестије како би од истих добили мишљење Европске комисије”, навео је Чарапић у изјави за медије.

Подсјетимо, директор Директората за медије у Министарству културе и медија Неђељко Рудовић рекао је синоћ да Министарство културе и медија никада није видјело амандмане на медијске законе које је Европској комисији (ЕК) упутио Кабинет премијера Милојка Спајића. То је навео у емисији “Рефлектор” на Телевизији Вијести.

“Објашњење за овакву обману јавности уз истовремено са ботирање рада сопствене Владе, унижавање интегритета нашег клуба и опструкцију добијања ИБАР-а је једноставно – господин Рудовић очигледно ради за нечији лични интерес, а не за јавни интерес. Овакав наступ Рудовића се може окарактерисати искључиво као партијско-политички, што је поразно имајући у виду очекивање цјелокупне јавности да државни службеници раде искључиво у најбољем интересу државе”, каже Чарапић у реаговању.

Он каже и да сугестије ПЕС-а на нацрт закона, које су усвојене и од стране Владе Црне Горе и од стране Европске комисије апсолутно заслужују да буду саставни дио предлога закона, будући да се њима искључиво штити јавни интерес.

“Ако узмемо у обзир чињеницу да је у Црној Гори медијска сцена таква да су сви приватни медији или у власништву ентитета чије је сједиште ван Црне Горе или у власништву недовољно транспарентних структура, простор за страни утицај или непримјерени утицај је огроман, и у том контексту је неопходно ојачати локалне јавне емитере и национални јавни емитер. Реформа медијских закона не може бити на штету јавног интереса и фаворизовања приватног, већ је неопходно константно јачати независност уређивачке политике свих медија у складу са кодексом медијске етике и ЕУ стандардима што једини идеал који ће ПЕС икада заступати у свом раду”, закључио је Чарапић