Поводом новинарских награда: Специјална признања ЕУ за новинарске тацне!

Српски Космет: Понижена слобода или има ли слобода име!
19/11/2020
“Медиа центар”: РТЦГ крши новинарски кодекс
20/11/2020
Српски Космет: Понижена слобода или има ли слобода име!
19/11/2020
“Медиа центар”: РТЦГ крши новинарски кодекс
20/11/2020
Пише: Иван Милошевић

Честитам свим добитницима ЕУ награда у Црној Гори! Међутим, додјела ЕУ награда покреће и питање новинарског тренутка у Црној Гори. Судећи по награђенима и темама које су награђене у Црној Гори, ЕУ је добро засјела у Црној Гори и намеће свој стил живота. Пажњу ЕУ одушевиле су приче о криминалу и корупцији, емигрантима и Ромима. Углавном теме које су од интереса за ЕУ, а које се одражавају и на живот у Црној Гори. ЕУ је на овај начин показала шта цијени у новинарској области и показала новинарима шта би требало да истражују. Очигледно да су у њиховој жижи европске жиже и ко од новинара на томе буде радио имаће подршку ЕУ, посебно финансијску. Они други могу да сисају весла, односно да се сами сналазе и опстају на овом нимало веселом домаћем новинарском тржишту.

Нијесам одгледао нити прочитао награђене прилоге. Посебно ове са РТЦГ и из „Вијести“, јер су те двије куће антисрпске домаће перјанице које већином избјегавам, па не бих ни да коментаришем. Углавном честитам добитницима што су имали добар нос да погоде шта ЕУ највише интересује у Црној Гори!

Нешто су ми за коментар пожељнија специјална признања за Петра Комненића и Николу Марковића. Колико сам схватио Комненић је добио признање за прилог о корумпираним грађевинским инспекторима, одноно за емисију у којој је емитован видео прилог о томе. Уколико сам добро пратио тај видео прилог није плод истраживања новинара, него грађанина који је снимао разговор са корумпираним инспекторима и тај прилог уступио ТВ „Вијести“. И Комненић је поводом добијеног снимка организовао емисију у студију! И за то добио ЕУ специјално признање! Рекао бих да признање заслужује грађанин који је снимио корумпиране инспекторе, а не новинар који је на основу тога организовао разговор о његовом прилогу! Можда криво контам, у посљедње вријеме често то радим, али признање је отишло у погрешне руке, односно новинара који није истраживачки дошао до битне информације него му је донешена на тацни! 

И признање за Николу Марковића додијељено је због разговора или неке врсте унакрсног интервјуа на ТВ са предсједником државе. Ухваћен је предсједник ЦГ да не прича истину, односно да има фирму за коју је раније тврдио да је нема, и то је то. По признању новинара и информације које су саопштене о тој фирми стигле су на новинарску адресу. Дакле,ни у овом случају новинар није сам дошао до тих информације, него су му достављене на тацни! И за то је заслужио ЕУ специјално признање!

Можда сам скроз наскроз у криву и појма немам и не капирам ни да је два и два четири, али нешто не видим ништа специјално у овим ЕУ специјалностима. Прије бих рекао да ЕУ обиљежава пожељне медије и пожељне теме које су интересантне за њих, што не значи да такав значај имају и за нас. Међутим, ЕУ за то не мари! 

Интересантно је и да су награде дошле на адресу медија чије уређивачке политике, барем вербално, важе као грађанске. Зар није симптоматично да ни под разно није разматран видео прилог о коверти Душка Кнежевића у Миговом џепу сакоа? Такав доказ корупције не вјерујем да је откривен у емисији РТЦГ-а, па се питам да ли је Мигова коверта била изван конкуренције зато што ју је објавио српски медиј (ИН4С)? Питам се и шта би „Вијести“ добиле и да су то објавиле? Вјероватно би добили неко до сада непознато међугалактичко специјално признање! Ето, питам се, а добитницима још једном честитам!