Поводом убиства Душка Јовановића: На полиграф и Веселин Вељовић

Министарство културе и медија подржало 43 пројекта у области медија
24/12/2022
“Дан” обиљежава 25 година редовног излажења
30/12/2022
Министарство културе и медија подржало 43 пројекта у области медија
24/12/2022
“Дан” обиљежава 25 година редовног излажења
30/12/2022

Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, указала је у јуче објављеном извјештају на бројне пропусте у истрази убиства главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића, које се догодило 27. маја 2004. године, те предложила да се поново саслушају, уз могућност кориштења полиграфа, полицијски службеници, тужиоци, судија за истраге, али и бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић, у вези са истрагом овог злочина.

Како је констатовала Комисија, високи полицијски функционери Тихомир Гачевић и Бранислав Живковић су 5. јуна 2004. године у Центру безбједности Подгорица сачинили службену забиљешку о информативном разговору са, до сада јединим осуђеним саучесником у убиству, Дамиром Мандићем из Подгорице, коју нису евидентирали, нити су је завели у службеним евиденцијама Управе полиције, у складу са законом.

Такође, Комисија истиче да службену забиљешку доставили Вишем суду на његов захтјев од 28. децембра 2005. и од 30. јануара 2006 године, већ је директор Управе полиције обавијестио Виши суд да у Управи полиције не постоји нити је званично заведен документ у вези са информативним разговором са оптуженим Дамиром Мандићем на околности његових сазнања везаних за убиство Душка Јовановића.

– То је супротно другим доказима, јер постојање и сачињавање предметне службене забиљешке у исказу пред Вишим судом у својству свједока, дана 21. јуна 2005, потврдио је Милан Вујановић, тада начелник Центра безбједности Управе полиције Подгорица, као и Више државно тужилаштво у својој информацији упућеној Врховном државном тужилаштву. Комисија сматра да је потребан одговор на сљедећа питања: гдје се сада налази предметна службена забиљешка, ко је има у посједу, ко је све био у “тиму”, ко је из тог “тима” дао упуство свједоцима да не потпишу предметну службену забиљешку, по ком правном основу тај “тим” или било који други “тим” може да одлучи и да нареди овлашћеним полицијским службеницима да не потпишу службену забиљешку коју су ти службеници сачинили и ко је из тог “тима” дао упутство, по ком правном основу је одлучио и био овлашћен да одлучи да се предметна службена забиљешка не евидентира у евиденцијама Управе полиције и да не може бити доказ у поступку, а како су то изјавили наведени свједоци пред вишим државним тужилаштвом – пише у новом извјештају Комисије.

Комисија тражи да се у својству свједока саслуша некадашњи директор Управе полиције Веселин Вељовић и то “на околности да је на захтјев Вишег суда у Подгорици дана 30. јануара 2006. писано обавијестио наведени суд да у Управи полиције не постоји, нити је званично заведен документ – службена забиљешка у вези с наводним информативним разговором са оптуженим Дамиром Мандићем, на околности његових сазнања везаних за убиство Душка Јовановића, уз понуду за полиграфско тестирање”.

Нијесу се бавили купцем возила из којег је извршено убиство

У извјештају Комисије се наводи и да надлежни државни органи, односно, овлашћена службена лица која су поступала у овом предмету, нијесу потпуно утврдили све чињенице које се односе на набавку возила које је коришћено за извршење кривичног дјела, односно нијесу исцрпљена сва расположива доказна средства да се утврди и открије лице које је посљедње купило моторно возило “голф 3” и извршило затамњење стакала возила из којег је касније извршено убиство Душка Јовановића.

– У том смислу, није саслушан свједок Иван Дукић, а који је евентуално могао имати сазнања о идентитету тог лица, а у списима који су били предмет досадашње анализе, нема података да је прављен фото-робот, а ради јавне објаве наведеног фото-робота и даље криминалистичке обраде. Истина, анализом утврђено је да у списима постоји одређени цртеж на коме је приказан лик мушке особе, али се не може извести закључак на кога се односи – наводи се у извјештају Комисије, те указује да су други свједоци описали лице које је купило ауто, па чак и његов акценат.

Из списа предмета доступних Комисији није јасно зашто тужилац Новак Ражнатовић није дошао на саслушање Дамира Мандића иако га полиција била позвала, да ли је примио позиве и неких других лица у вези с тим догађајем, да ли је био спријечен да дође због неког другог конкретног догађаја који је био у току или уопште у том моменту није био радно ангажован, те да ли је то незаконито поступање тужиоца и да ли је због тога покренут поступак утврђивања његове одговорности.

Осим њега, тражи се и саслушавање бившег начелника ЦБ Подгорица Милана Вујановића, на околности саслушања јединог осуђеног у предмету убиства Дамира Мандића и посебно у вези са састављањем службене забиљешке о саслушању, ко је службену забиљешку саставио и што се послије с њом десило, а посебно на околности поступања тужиоца у Вишем државном тужилаштву Новака Ражнатовића у предмету истраге убиства Душка Јовановића, то од момента када је Ражнатовић био обавијештен о убиству па даље које је радње по том предмету предузео и када.

Тражи се и саслушавање Бранислава Живковића и Тихомира Гачевића, који су у вријеме критичног догађаја били службеници ЦБ Подгорица који су саслушавали осуђеног Дамира Мандића, као и тада тужиоца Новака Ражнатовића, који треба да објасни комплетно своје поступање и непоступање у критичној ноћи. Осим њих, предлаже се и саслушање тужитељке Љиљане Кликовац и тада истражног судије Вишег суда у Подгорици Радомира Ивановића.

Комисија је дала препоруку и да се у својству свједока саслуша Иван Ђукић “на околности његовог разговора са лицем које је довезло возило “голф 3″ код Уроша Марчетића ради затамњења стакала, а посебно о томе да ли можда познаје наведено лице”. Тражи се и саслушање Веселина Вучељића (који је продао ауто кориштено приликом убиства) и Уроша Марчетића (који је радио затамњивање стакала возила кориштеног приликом убиства) и то на основу њихових ранијих исказа, као и нових добијених поновним саслушањем и сачинити фото-робот лица које је купило возило код Вучељића и довезло га на затамњивање стакала код Марчетића.

За све њих се наводи им треба понудити полиграфско тестирање.