Подгорица: Дани медијске писмености

Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ): Осуђујемо постављање српских новинара на украјински сајт “Миротворац”!
22/10/2022
Додељене Пулицерове награде за новинарство за 2022. годину
25/10/2022
Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ): Осуђујемо постављање српских новинара на украјински сајт “Миротворац”!
22/10/2022
Додељене Пулицерове награде за новинарство за 2022. годину
25/10/2022

Агенција за електронске медије (АЕМ) у сарадњи са ОСЦЕ (Организатион фор Сецуритy анд Цо-оператион ин Еуропе), организује Дане медијске писмености, који ће током октобра и новембра бити обиљежени бројним едукативним активностима у циљу повећања свијести грађана о функционисању медија и дигиталној писмености.

“Дани медијске писмености отворени су данас радионицом за најмлађе, у просторијама АЕМа. Ученици ЈУ ОШ “Максим Горки”, имали су прилику да чују корисне информације на тему правилне употребе друштвених мрежа, културе понашања у онлине свијету, као и о важности менталног здравља. Радионицу су водили проф. др Ненад Вујадиновић и психолог Ал Аммар Кашић, који су дјеци кроз разговор и едукативне игре приближили значај ових тема и подстакли их да активно учествују у дискусији”, наводи се у саопштењу.

Ова радионица била је прилика да се представи уџбенички приручник “Медијска и дигитална писменост”, посебно креиран да помогне дјеци и адолесцентима у ефикасном савладавању основа медијске писмености. Имајући у виду изазове савременог свијета у којем су медији важни посредници, приручник је осмишљен да пружи потребне вјештине како дјеци, тако и њиховим родитељима за разумијевање медија и комуникацију на интернету.

“Вјерујем да дјеци, а и њиховим родитељима, бити јако корисно да на једном мјесту пронађу обједињене препоруке за сналажење у динамичном дигиталном свијету у којем живимо. Очување менталног здравља је такође активна компонента, важна у технолошком напретку који нас прати”, казао је Ал Аммар Кашић, психолог и један од аутора приручника.

Вујадиновић изразио је посебно задовољство што су дјеца изузетно свјесна добрих страна интернета, али и истовремено потенцијалних опасности. Он је поручио дјеци да непрестано његују своју радозналост, развијају машту, креативност и размишљање ван оквира.

Агенција за електронске медије ће на званичном сајту www.аемцг.орг и на друштвеним мрежама Агенције редовно обавјештавати о распореду догађаја и активности планираних у склопу Дана медијске писмености.