Подршка Иницијативи о заштити професионалног новинарства

Ревизори у РТЦГ: Крију документа, раскидају уговоре
24/06/2022
Секретар УНЦГ, Иван Милошевић, на “Првој”: Ненормалност нормалности!
30/06/2022
Ревизори у РТЦГ: Крију документа, раскидају уговоре
24/06/2022
Секретар УНЦГ, Иван Милошевић, на “Првој”: Ненормалност нормалности!
30/06/2022

Велики број црногорских медија и медијских организација подржао је Иницијативу о заштити професионалног новинарства од негативног утицаја лажних вијести и успостављање Фонда за супротстављање дезинформацијама чија је сврха очување и унапређење новинарства у јавном интересу.

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) у сарадњи са Друштвом професионалних новинара Црне Горе (ДПНЦГ) и уз подршку Европске уније од почетка године спроводи консултације и припремају ту иницијативу.

Програмска директорица ЦДТ-а Милица Ковачевић објаснила је да је Иницијатива заснована на идеји да борба против дезинформација не може бити успјешна ако је не подржавају и не предводе медији и новинари који дјелују у јавном интересу.

Ковачевић је рекла да су медији прихватили да учествују у поступку припреме и дефинисања правила функционисања Фонда који ће као предлог бити упућен надлежном министарству и Влади Црне Горе.

“ЦДТ је већ представио ову идеју Министарству културе и медија и имамо њихово разумијевање за нашу иницијативу”, казала је Ковачевић

Она је навела да су подржаваоци иницијативе, иако долазе са различитих позиција и имају различите уређивачке политике, сагласни око принципа који чувају новинарство од погубног утицаја дезинформативних кампања и активности.

“Они ће настојати да да у свом раду афирмишу начела транспарентности, интегритета, тачности, коришћења кредибилних извора, етике и права на исправку информације”, рекла је Ковачевић.

Према њеним ријечима, Иницијативу су подржали национални јавни сервис Радио Телевизија Црне Горе (РТЦГ), телевизије са националном фреквенцијом Вијести и Нова М, као и телевизије Адриа и А Плус.

Ковачевић је навела да су Иницијативу подржали и локални јавни емитери, радио-телевизије Никшић, Пљевља, Цетиње и Рожаје.

“Уз медијску кућу Вијести, подршку смо добили и од дневних новина Побједа и Дан укључујући и портале, и од недјељника Монитор. Иницијативу подржава и новинска агенција МИНА, као и портали ЦДМ, Портал Аналитика, Оногост.ме, Нормализуј.ме, Инвеститор.ме, Бизнисцг.ме, Улцињ.инфо”, истакла је Ковачевић.

Она је казала да иницијативу подржавају и радио станице Тиват, Титоград, Радио Д, Елмаг, Маг и Ел, Лаки, Крш и Радио Феникс.

“Подршку иницијативи дали су и организације које се баве медијима Институт за медије Црне Горе, Центар за истраживачко новинарство (ЦИН), Медијска Асоцијација Југоисточне Европе (МАЈЕ), Медијски савјет за саморегулацију, НВО 35 мм и Грађанска Алијанса”, казала је Ковачевић.

Она је рекла да су Иницијативу подржали и појединци – бројни новинари/ке и уредници/е из различитих медијских кућа.

Ковачевић сматра да сагласност медија око потребе за борбом против дезинформација и принципима на којима она почива показује да у Црној Гори, упркос традиционалној подијељености медијске сцене, постоји простор за једну добру и корисну подјелу.

“Подјелу на медије који се баве новинарством у јавном интересу насупрот публикацијама које шире дезинформације из економских, политичких или идеолошких мотива”, оцијенила је Ковачевић.

Она је казала да ће ЦДТ и ДПНЦГ ће до краја године, након инклузивног и отвореног консултативног процеса, понудити Влади модел за пружање подршке медијима који се желе придружити борби против дезинформација.

“Позивамо све медије и медијске организације које су из било ког разлога пропустили да подрже ову иницијативу, да то учине до краја јула, на начин што ће нам послати сагласност да прихватају нашу иницијативу”, поручила је Ковачевић.