Позив на обуку за новинаре коју организује НВО МАНС

Данас је свјетски Дан радија: Имају будућност, али за то нико не мари!
13/02/2021
Синдикат медија: Деценија декриминилизације клевете
16/02/2021
Данас је свјетски Дан радија: Имају будућност, али за то нико не мари!
13/02/2021
Синдикат медија: Деценија декриминилизације клевете
16/02/2021

У оквиру пројекта „Подршка истраживачком новинарству у Црној Гори“, који финансира Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) кроз Програм асистирања у професионализацији медија у Црној Гори 2020., НВО МАНС организује дводневни онлајн тренинг за све заинтересоване новинаре црногорских медија.
Тренинг ће се одржати 22. и 23. фебруара 2021. године.
Учесници ће кроз интерактивне радионице моћи да савладају сљедеће вјештине:
1. Онлајн и офлајн истраживање:
– Како користити интернет за прибављање података који вашој причи могу дати прави контекст, али и како доћи до информација „на терену“
2. Коришћење Закона о слободном приступу информацијама
– Процес слања захтјева за слободан приступ информацијама институцијама, као и евентуално вођење управног поступка
3. Коришћење домаћих и иностраних база података о компанијама и лицима
– Како користити редовно ажуриране базе података и из њих црпити информације о лицима и компанијама које су предмет вашег истраживања, такође како доћи до података о финансијама тих лица / компанија
4. Истраживање на друштвеним мрежама
– Како Фацебоок, Тwиттер и Инстаграм могу бити користан алат у процесу прибављања информације која истрагу може повести у сасвим другом правцу
5. Фацт-цхецкинг
– Како да процес провјере свих информација из приче буде систематичан, што причи даје додатну вриједност али истовремено смањује могућност оспоравања исте и потенцијал за тужбе.
Обука ће бити одржана кроз три тренинг модула које ће чинити теоријска предавања, али уз наглашен приказ практичних примјера и интерактивне вјежбе за све учеснике.
МАНС ће тренинг организовати са партнерском организацијом КРИК из Београда, која у Србији већ неколико година предњачи у истраживању спреге организованог криминала и корупције са политиком, што се огледа кроз десетине истраживачких прича и разоткривених афера.
Позив је отворен за све новинаре који раде у Црној Гори. Пријављивање се врши слањем основних података – личног имена, назива медија/организације у којој новинар ради, мејл адресе и броја телефона, са назнаком „Пријава за тренинг за новинаре 2021.“ Пријаве слати искључиво мејлом на адресе: лазар.грдиниц@манс.цо.ме или манс@т-цом.ме.
Број мјеста је ограничен, стога апелујемо на све заинтересоване да што прије пошаљу своју пријаву, и то најкасније до петка, 19. фебруара 2021. године, до краја радног времена у 16:00х.
Обука је бесплатна, а све датаљније информације могу се прибавити на изнад наведене мејл адресе или на бр. телефона 020 266 326.