Пооштрити казне за нападе на новинаре, сниматеље и фоторепортере

УНЦГ послао Влади ЦГ предлог Медијске стратегије до 2025. године
05/03/2021
Ранка Павићевића и Иву Бајковић примио Марко Царевић: Честитао новинарске награде
09/03/2021
УНЦГ послао Влади ЦГ предлог Медијске стратегије до 2025. године
05/03/2021
Ранка Павићевића и Иву Бајковић примио Марко Царевић: Честитао новинарске награде
09/03/2021

Друштво професионалних новинара Црне Горе (ДПНЦГ) упутило је иницијативу да се у програм рада Министарства правде, људских и мањинских права у дијелу измјене кривичног законодавства, уврсти измјена Кривичног законика у дијелу пооштравања казни за нападе на новинаре/сниматеље и фоторепортере.

Када је у питању измјена кривичног законодавства, сматрамо да је важно обратити пажњу и на говор мржње, који је посебно забрињавајући на друштвеним мрежама.

До сада је било иницијатива у том правцу али претходна Влада није имала слуха за предлоге, иако у окружењу постоје нека рјешења у том правцу.

Хрватска и Србија су у кривичне законике унијеле одредбе које се тичу пријетњи и напада на новинаре, односно на особе које се баве послом од јавног значаја – а што су новинари/сниматељи и фоторепортери свакако.

“Послом од јавног значаја сматра се обављање професије или дужности која има повећани ризик за безбједност лица које га обавља, а односи се на занимања која су од значаја за јавно информисање, здравље људи, образовање, јавни превоз, правну и стручну помоћ пред судским и другим државним органима,” пише у КЗС.

За наношење тешке тјелесне повреде запријећена је казна од двије до 15 година затвора, а за убиство од 10 година до доживотне робије.

За угрожавање сигурности новинара пописана је казна од шест мјесеци до пет година. У КЗ Србије пише да угрожавање сгурности треба да има везе са послом који се обавља, односно – “лице које обавља послове од јавног значаја у области информисања у вези са пословима које обавља”.

У Казненом закону Хрватске за пријетње су прописане казне од шест мјесеци до пет година. У Закону пише да “ко пријети службеној особи или новинару у вези послом казниће се од 6 мјесеци до 5 година”.

Подсјећамо да је и Акција за људска права (ХРА) имала предлоге у овом правцу, које је актуелизовала у предлогу Влади који је недавно доставила. С обзиром на велику подршку коју су новинари имали од ХРА-а, очекујемо од надлежних се да ће озбиљно размотрити њихове предлоге.