Портрет једног ДПС директора, Божидар Шундић: Мало му плата од 3000 евра, хоће и отпремнину од 30.000!

РТЦГ: Божидар Шундић поднио оставку!
05/08/2021
Борис Раонић генерални директор РТЦГ-а
06/08/2021
РТЦГ: Божидар Шундић поднио оставку!
05/08/2021
Борис Раонић генерални директор РТЦГ-а
06/08/2021
Божидар Шундић, од данас бивши генерални директор РТЦГ, и последњим чином, јучерашњом оставком, показао је какву је улогу играо у РТЦГ. Након незаконитих смјена чланова Савјета РТЦГ у децембру 2017. и незаконитог разрјешења генералне директорице Андријане Кадије у јуну 2018. године, Шундић је по налогу Демократске партије социјалиста (ДПС) именован за генералног директора РТЦГ, наводи Горан Ђуровић, директор „Медиа центра“.

Подношењем оставке, дан прије одласка у пензију, Шундић ће добити око 30000 евра отпремнине, коју му је омогућио претходни Савјет РТЦГ на челу са Иваном Јоветићем, такође познатим и по функцији предсједника Комисије ДПС-а за међународну сарадњу, европске и евроатлантске интеграције. Претходни Савјет РТЦГ, којег је контролисо ДПС, уговором је Шундићу осигурао добру надокнаду за услуге једној политичкој партији.

Сви генерални директори које је контролисао ДПС имали су у уговорима клаузулу која им је омогућавала да добију енормне отпремнине уколико буду разријешени са дужности. Једина која није имала ову клаузулу у свом уговору је Андријана Кадија коју није контролисала ниједна партија. Шундићу није било довољна плата од скоро 3000 еура мјесечно, већ је морао узети отпремнину као награду за најмање повјерење грађана у национални јавни медијски сервис још од 2012. године. Шундић је заједно са остатком менаџемента и уредништвом учинио РТЦГ сервисом једне партије, а његово директоровање остаће, поред осталог, запамћено по коришћењу говора мржње, подстицању подјела у друштву, сатанизацији неситомишљеника претходне власти и игнорисању тема од животне важности, појашњава Ђуровић.

Он се нада да нови Савјет РТЦГ неће са новим генералнм директором имати у уговору клаузуле којима се предвиђају отпремнине у случају разријешења.