Порука ЕУ: Хитно усвојити медијске законе

Са скупа подршке Џулијану Асанжу: Одлука о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару
21/02/2024
Колико је оштра граница између демократије и тоталитаризма: Шта показују случајеви Асанжа и Наваљног
28/02/2024
Са скупа подршке Џулијану Асанжу: Одлука о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару
21/02/2024
Колико је оштра граница између демократије и тоталитаризма: Шта показују случајеви Асанжа и Наваљног
28/02/2024

За Црну Гору је значајно брзо усвајање медијских закона, као кључног аспекта спровођења реформи владавине права у циљу убрзавања процеса приступања државе Европској унији (ЕУ). То је поручио шеф Јединице за Црну Гору и Србију у Генералном директорату за проширење Европске комисије, Мајкл Милер на састанку са министарком културе и медија Тамаром Вујовић.

На састанку је, како је саопштено из Министарства културе и медија (МКМ), истакнута позитивна динамика у првих 100 дана рада Министарства. Милер је, како се наводи, изразио задовољство квалитетном сарадњом и ефикасношћу администрације на челу са Вујовић, наглашавајући отвореност за континуирану подршку.

Милер је истакао да други састанак за кратак период указује на сјајну динамику рада, наглашавајући да су поруке “овог пута много позитивније”. Он је, како се наводи, указао на значај брзог усвајања медијских закона, као кључног аспекта спровођења реформи владавине права у циљу убрзавања процеса приступања Црне Горе ЕУ. Милер је нагласио потребу пуног усаглашавања са правном тековином ЕУ, у циљу остварења највиших стандарда независности, интегритета и одговорности медија, за шта је Унија протеклих година обезбиједила обимну подршку кроз низ пројеката.

Вујовић је, како се наводи, подвукла преданост у остваривању циљева у области медијске реформе. Она је рекла да је у протеклом периоду одржан још један састанак са радном групом која је радила на медијским законима.

“Добили смо и уважили неке од сугестије, у нади да постигнемо балансирана рјешења у новом тексту уважавајући ставове саговорника, али и директиве и стандарда ЕУ у погледу темељних права”, рекла је Вујовић.

Она је додала да су се потрудили да нађу најмањи заједнички именитељ између свих опција како би дошли до најбољих могућих решења.

“Што се тиче подршке ДГ НЕАР, ЕУ Делегације и Савјета Европе, она је на високом нивоу, што се огледа у честој комуникацији и сусретима на којима се разјашњавају недоумице”, казала је Вујовић.

Она је рекла да цијене састанак који је одржан 7. фебруара на коме су установљени нови, убрзани рокови, и изражена обострана намјера и жеља да се посао коначно приведе крају.

“Тиме би се Црна Гора поново нашла у механизму Креативна Европа, подпрограм Медији, а још важније – не би остало ниједно отворено мјерило за затварање поглавља десет – медији и информационо друштво”, истакла је Вујовић.

Она је нагласила важност сва три закона – закона о медијима, о јавном емитеру Радио-телевизији Црне Горе и о аудиовизуелним медијским услугама, као основу хармонизације црногорског оквира са праксом у области аудиовизуелне политике.

“Секретаријат за законодавство Црне Горе није имао примједбе са аспекта њихове надлежности што представља полазни основ за интересорно усклађивање са осталим ресорима у Влади”, рекла је Вујовић.

Она је захвалила на неподијељеној подршци и јасним порукама и пожељном редосљеду корака који су чују од Милера.

“Наш циљ је да брзо и ефикасно одрадимо дио за који смо одговорни и да приведемо овај процес крају”, закључила је Вујовић.

Из МКМ су рекли да су саговорници закључили да састанак рефлектује преданост и динамичан приступ медијској реформи, и намјеру да тај процес буде успјешно окончан у што скоријем року.

 

 

 

 

ОдговориПроследи

Додајте реакцију