Потпредседник УНС-а на скупштини ЕФЈ-а: Nајвећи притисак трпе новинари истраживачи и критичари власти

Подгоричани се опростили од новинара Сергеја Ћетковића
01/10/2021
Претпоставка невиности: Новинарима потребна додатна едукација
09/10/2021
Подгоричани се опростили од новинара Сергеја Ћетковића
01/10/2021
Претпоставка невиности: Новинарима потребна додатна едукација
09/10/2021

„У Србији је све присутнија међусобна дискредитација медија блиских власти и оних који су према власти критички настројени. Није тешко наслутити да такве врсте напада имају значајну политичку позадину“, рекао је потпредседник Удружења новинара Србије Слободан Ћирић на Скупштини Европске федерације новинара, која се одржава данас и сутра у Загребу.

„До 1. септембра ове године забележено је 66 физичких напада, притисака, отворених или прикривених претњи, ометања рада, вређања, омаловажавања новинара и медијских радника. У 2020. години било је 111 напада на новинаре. Само у јулу прошле године током пет дана демонстрације у Београду, Нишу и Новом Саду евидентирали смо 28 напада и ометања у раду новинара, сниматеља и фоторепортера који су извештавали са тих догађаја“, истакао је Ћирић.

„Највеће притиске трпе новинари истраживачи који разоткривају корупционашке афере, везе између криминала и политике и оштри су критичари власти. Они су често на мети провладиних таблоида и телевизија са националном фреквенцијом“, рекао је потпредседник УНС-а.

Он је позитивно оценио најаве измена Кривичног законика које би требало да допринесу заштити слободе јавног изражавања и слободе медија, као и иницијативу да се посебним поглављем у Закону о јавном реду и блажи облици угрожавања новинарске безбедности прекршајно кажњавају.

Он је указао на економске притиске којима су изложени бројни медији, зато што велики део буџетских средстава деле новинарска удружења кооперативна са влашћу, што не доприноси плурализму мишљења и медијским слободама и може довести до гашења многих малих и локалних медија који на суровом тржишту тешко могу да опстану.

УНС је за овај скуп припремио и предлог резолуције којом се предлаже хитно формирање међународне комисије за истраживање убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године, чији је аутор Јелена Л. Петковић. Потписник предлога резолуције уз УНС је и Синдикат новинара Србије (СИНОС), такође члан ЕФЈ.

На Скупштини ЕФЈ-а учествује велики број новинара и представника новинарских организација и синдиката из целе Европе.

Извор: УНС