Правни савјет “ИН4С”: РТЦГ шири мржњу

Спинови и медијски клинови, Небојша Шофранац: Новинар или професионални медијски политичар?
26/04/2021
Новинарски Голи Отоци и ревидирања, Небојша Шофранац: Како ТАТА (МИЛО) каже!
27/04/2021
Спинови и медијски клинови, Небојша Шофранац: Новинар или професионални медијски политичар?
26/04/2021
Новинарски Голи Отоци и ревидирања, Небојша Шофранац: Како ТАТА (МИЛО) каже!
27/04/2021

Дана 25. априла је, у другом телевизијском дневнику РТЦГ, објављен прилог о страдању породице Звицер 1923. године, у злочину који су починили припадници жандармерије тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У прилогу је дошло до очитог ширења међунационалне мржње, измишљањем термина „српска жандармерија“, наводи се у саопштењу Правног савјета ИН4С.

„Као што се зна, 1923. је, након стварања југословенске државе, постојала само жандармерија Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Иста та жандармерија је нпр. 1937. године, под министровањем католичког свештеника Корошеца, у јединици већински састављеној од несрпских жандарма, на Кнез Михајловој улици у Београду, брутално пребијала спрске владике, свештенике и вјернике, па ником и никада није пало на памет да те жандарме назове неким другим националним именом“, појаснио је Правни савјет ИН4С.

Због почињеног кривичног дјела изазивања националне мржње биће поднесена кривична пријава против новинара и уредника ТВ дневника од 25. априла ове године.

„Међутим, захтјевамо да, због ширења нацистичко-павелићевске пропаганде у стилу идеја одрода Секуле Дрљевића, одмах поднесу оставке директор телевизије и генерални директор РТЦГ, а да се тим поводом огласи и садашњи Савјет РТЦГ. Да није почињеног кривичног дјела, могли би чак и похвалити сниматеља РТЦГ, који је омогућио да гледаоци виде којом су се тробојком и којим су се писмом користили црногорски зеленаши прије 100 година (а можда и да зажелимо да РТЦГ то писмо и сама почне поново да употребљава)“, закључује се у саопштењу.