Прва награда за причу о Ромима Жељки Мирковић

УНС: Задржавање екипе РТС-а на Јарињу удар на слободу штампе
18/02/2021
Вршачки новинар Иван Бабић отворио први приватни Музеј медија у Србији
23/02/2021
УНС: Задржавање екипе РТС-а на Јарињу удар на слободу штампе
18/02/2021
Вршачки новинар Иван Бабић отворио први приватни Музеј медија у Србији
23/02/2021

Новинарка Телевизије НоваМ Жељка Мирковић добила је прву награду на конкурсу за најбољу новинарску причу у оквиру пројекта „Промоција културе и језика Рома и Египћана“, који Грађанска алијанса (ГА) реализује у сарадњи са Министарством правде, људских и мањинских права.

Награде је добитницима данас у Подгорици уручио омбудсман Синиша Бјековић, а Мирковић је награду од хиљаду евра добила за прилог “На маргини”.

Другу награду од 700евра подијелили су новинар Дана Милан Секуловић за причу „Роми једини ускраћени за право на матерњи језик“ и новинарка Телевизије Црне Горе Александра Јовачевић за прилог „Колико је угрожено право на образовање РАЕ дјеце у току ЦОВИД-19 пандемије у Црној Гори”.

Трећу награду од 500 ЕУР подијелили су новинарка дневног листа Вијести Жељка Вучинић за причу „И мандат за Роме-тест за нову власт“ и новинари портала РомаНет, Нарди Ахметовић и Анастасија Бериша, за причу „Златна ученица.

Специјалну награду за посебан допринос промоцији културе и интеграцији Рома и Египћана у Црној Гори и смањењу њихове стигнатизације од 100 ЕУР, који је додијелила ГА, добила је новинарка Телевизије Црне Горе Дијана Драшковић за причу о браћи Селимовић из Мојковца.

Бјековић је на додјели награда казао да култура није само ексклузивитет оних који се њом могу бавити као једном од најзачјанијих дјелатности.

“Култура је дио бића сваког човјека, а да би то могли да спознамо, ту су новинари који нам саопштавају скривене тајне које култура може да има”, казао је Бјековић.

Према његовим ријечима, слобода новинарства је у великом дијелу подстакнута и слободом оних који се новинарима обраћају.

“Култура лежи у сваком бићу и тај диверзитет који ми посједујемо у Црној Гори саткан је и саграђен од ситних дјелова мозаика културе који дијелом припадају и ромском народу у Црној Гори”, казао је Бјековић.

Савјетница предсједника Владе за мањине, Маида Горчевић, оцијенила је да се упознајући културу других народа смањује могућност било какве дискриминације, говора мржње или нетрпељивости која је због предрасуда и даље присутна.

“Управо ту је битна улога медија да кроз објективно извјештавање јавност упозна са животом мањинских народа и њиховим проблемима”, сматра Горчевић.

Она је рекла да су Роми очували своју културу, језик, вјеровања, обичаје, навике и симболе.

“Научили су нас да музику слушамо срцем, да волимо своју заједницу и да чувамо своју културу и језик. Богатство и понос Црне Горе су разноликост, мултиетничност и мултикултуралност, које треба и морамо да његујемо “,казала је Горчевић.

Мирковић је навела да је радећи прилог сазнала колико је ромски језик богат, али исто тако колики је проблема што је тај језик ван образовног система у Црној Гори.

“Надам се да ће мој прилог и овакви пројкети утицати да се то промијени”, рекла је Мирковић.