Предлог: За нападе и убиство новинара максималне казне

ТВ Вијести: Филип Кнежевић пуцао на Оливеру Лакић?
06/11/2021
УНС ће тражити увид у кривичну пријаву против српског новинара због Сребренице
11/11/2021
ТВ Вијести: Филип Кнежевић пуцао на Оливеру Лакић?
06/11/2021
УНС ће тражити увид у кривичну пријаву против српског новинара због Сребренице
11/11/2021

У скупштинску процедуру достављен је прецизиран предлог измјене Кривичног закона, којим се пооштравају казне за пријетње, нападе и убиство новинара. У самом предлогу не помиње се термин “новинари”, већ се они третирају као особе које раде посао од јавног значаја. Зато се предлогом прецизира да се “послом од јавног значаја сматра обављање професије или дужности која је повезана са повећани ризиком за безбједност лица које га обавља у области јавног информисања”.

Предлог је доставио посланик Марко Милачић, недавно га је једногласно подржао скупштински Одбор за политички систем, правосуђе и управу. Након сједнице одржане су додатне консултације Министарства правде и девет медијских организација које су иницијатори измјена, а како би се прецизирале поједине одредбе.

Тим Предлогом, који је данас објављен на сајту Скупштине, за убиство особа које раде посао од јавног значаја прописана је казна од најмање 19 година затвора или казна дуготрајног затвора. Убиство особе која ради посао од јавног значаја тиме се третира као тешко убиство.

За наношење тешких тјелесних повреда предложена казна је од године до 15 година, док је до сада и за нападе на новинаре важила казна од шест мјесеци до 12 година.

За угрожавање сигурности особа које раде посао од јавног значаја прописује се, у предлогу, казна од три до пет година. По садашњем КЗ за угрожавање сигурности је новчана казна минимална, а максимална је годину дана затвора.

Предлогом је предвиђено и пооштравање казни за неовлашћено растурање штампе и емитовање програма.

У образложењу измјена закона подсјећа се на велики број случајева напада на новинаре, чињеницу да се држава налази на 104 мјесту на љествици слобода, као и да је безбједност новинара и слобода да обављају посао једна од кључних услова демократије.

Иницијативу за измјену КЗ покренуло је неколико организација – Акција за људска права, Синдикат медија Црне Горе, Институт за медије, Грађанска алијанса, Удружење новинара Црне Горе, Друштво професионалних новинара, Центар за грађанско образовање, Медиа центар и “35мм”.

Марко Милачић заступа предлог јер само посланици и Влада могу бити формалин предлагачи закона и њихових измјена.

Посланица СДП Драгиња Вуксановић Станковић биће извјестилац Одбора за политички систем, правосуђе и управу на пленарној сједници – када се буде расправљао о предлогу измјена.

Извор: Вијести