Преминуо пјесник и новинар Веселин Лазaревић

Подгорица: Преминула Весна Шофранац, уредник “Побједе” и “Дневних новина”
27/04/2023
Удружење новинара Србије: Асанж почасни члан
29/04/2023
Подгорица: Преминула Весна Шофранац, уредник “Побједе” и “Дневних новина”
27/04/2023
Удружење новинара Србије: Асанж почасни члан
29/04/2023

Пјесник Веселин Лазаревић, дугогодишњи новинар “Дана”, преминуо је у 69. години живота у Подгорици. Остаће упамћен као “бун­тов­ник с раз­ло­гом”, ко­ји не при­хва­та уна­при­јед про­пи­са­не ак­си­о­ло­шке од­ред­ни­це, како су оцјењивали књижевни критичари овог “пје­сника буд­них чу­ла”.

Рођен је у 20. септембра 1954. године у Беранама. Преминуо је 26. априла у Подгорици.

Прву збирку пјесама “Друга страна поноћи” објавио је 1978. године, слиједе “Пластична операција”, “Лудост опште праксе”, “Привилегија смрти”, “Смрт и компанија”, “Чизма за Ахилову пету”, “Православни потпис части”, “Отворени прелом душе”, “Чуј мој крик, Господе”, “Духовно путовање и милост Оца Свеотаца”, “Трансплантација духа и душе”, “Врисак лептира”, “Освета хиперборејског сунца”.

Први роман објавио је 2005. године “Свјетлосни изасланици”, “Какава раскошна празнина Жана-Марија”, “Зли пут без повратка”, “Зли пут националиста”, друго измјењено и допуњено издање “Изасланици Оца Свеотаца”, “Бијели анђели” и књиге кратких прича “Слика Елизабете Бергам”, “Монотонија хаоса”, “Сеоба снова”.

– Пјесник, романописац, новинар Веселин Веја Лазаревић подарио је своју душу Господу и у неговом царству придружио се плеади уснулих писаца Удружења књижевника Црне Горе. Лазаревић је био јединствени пјесник нота које су уткане у све његове пјесничке књиге. Вјеровао је у поезију и рок музику, двије неизбрисиве вертикале истинских заљубљеника умјетности. Ларазевић је био човјек који, и на јави и у сну, није дао мира немиру, већ исказивао својеврсну мистичност гласом и појавом, па ће то и бити основна нит његових књига. Најавио је то давне 1978. године збирком поезије „Друга страна ноћи”. Свој животи траг завјешато је насловима књига – „Друга страна ноћи”, у којој је стварао своје ликове и повјеравао се Господу, затим, „Духовно путовање и милост свеотаца”, „Трансплантација духа и душе”, и „Изасланици Оца свеотаца”. И он је био изасланик за своју боемску, рокерску и пјесничку братију којима је све замјерио а потом по сто пута опростио. Када би гријех препознао Господу би се исповиједио како би се његова душа безгрешна приклонила јединој звијезди која припада само боемима и пјесницима. Ћује се његова најмилија рок мелодија и поезија с којом га испраћамо у царство уснулих пјесника – каже Новица Ђурић, предсједник УКЦГ, поводом смрти Лазаревића

О лику и дјелу Лазаревића писале су његове колеге пјесници, чланови Удружења књижевника Црне Горе, али и књижевни критичари.

– Подсмијевајући се устаљеним вриједностима, рушећи их и ружећи том свемоћном и саморазарајућом иронијом, Лазаревић заправо казује своје схватање слободног пјевања – записала је пјесникиња Милица Краљ, у књизи “Ко је ко у култури Црне Горе”, коју су припремили Будислав Краљ и Новак Вукчевић.