Прије 20 година: Испред редакције “Дана” убијен Душко Јовановић

Комисија за праћење напада на новинаре: Влада да објави награду од милион евра за информацију о убиству Душка Јовановића
24/05/2024
Јаков Милатовић: Спомен обиљежје за Душка Јовановића
27/05/2024
Комисија за праћење напада на новинаре: Влада да објави награду од милион евра за информацију о убиству Душка Јовановића
24/05/2024
Јаков Милатовић: Спомен обиљежје за Душка Јовановића
27/05/2024

Петнаестак минута испред поноћи, 27. маја 2004. године, уредник дневних новина Дан, Душко Јовановић, изрешетан је рафалним хицима из аутомобила марке Голф 3 испред редакције овог листа у улици 13. јула.

Тешко рањен и још увијек давајући знаке живота, Јовановић је пребачен у Клиничко-болнички центар, гдје је, након неколико сати оперативног захвата, нажалост, подлегао повредама 28. маја.

До дана данашњег ово мафијашко убиство није расвијетљено: нијесу откривени ни налогодавци, ни организатори, ни непосредни извршиоци убиства. Правоснажно је осуђено само једно лице, као саучесник (саизвршилац) у убиству, у складу са чланом 23 став 2 Кривичног законика Црне Горе (КЗ), у коме је прописано да „ако више лица, учествовањем у радњи извршења са умишљајем или из нехата, заједнички изврше кривично дјело, или остварујући заједничку одлуку другом радњом са умишљајем битно допринесу извршењу кривичног дјела, свако од њих казниће се казном приписаном за то дјело“. То лице није непосредни извршилац убиства Душка Јовановића.

Душко Јовановић је рођен 10.02.1964. године у Подгорици. Основну школу завршио је у Пиперима, у мјесту Дрезга, гимназију у Подгорици, гдје је и дипломирао правне науке.
Деведесетих година се запослио у државној управи, као финансијски полицајац при Министарству финансија Црне Горе, а затим као начелник Финансијске полиције у Никшићу и Подгорици. Већ 1996. године именован је за директора републичке Управе јавних прихода. Са те функције смијењен је 1997. године, након расцјепа у јединственом ДПС-у. На изборима 1998. године, као члан Социјалистичке народне партије, изабран је за посланика у Скупштини Црне Горе.

Својим наступима у парламенту препознат је као један од најжешћих критичара режима, јер се тада, као и до последњег дана свог живота, без длаке на језику залагао за истину и правду на сваком кораку. Недуго након подјеле у јединственом СНП-у, Јовановић се повукао из политике и посветио се уређивању дневне новине Дан. Објављујући текстове о многобројним аферама које су потресале Црну Гору, за веома кратко вријеме успио је, да од Дана направи најтиражнију новину. Говорио је енглески и италијански језик.

Иза себе је оставио супругу Славицу и сина Војина који се родио 26 дана после његове смрти, 23.06.2004. године, стоји у званичној биографији Душка Јовановића, у чије име и част је основана и фондација која носи његово име.

Остаје да се надамо да ће кадровске промјене у Управи полиције, тужилачкој организацији и судству допринијети да се, савјесно, стручно и храбро, открију и процесуирају налогодавци (па макар то био и сам Мило Ђукановић), организатори и непосредни извршиоци Душковог убиства.

То је према Душку и његовој породици дуг државе Црне Горе, за чији се идеал слободе, истине, демократије и владавине права борио.