Пунољетство убиства Душка Јовановића црна мрља државе

Новинари под заштитом: Комплетан „Либертас прес“ код Рајнке и Попе
25/05/2022
Сестра Душка Јовановића: Бивши режим Ђукановића и Марковића није имао намјеру ни вољу да расвијетли убиство мог брата!
27/05/2022
Новинари под заштитом: Комплетан „Либертас прес“ код Рајнке и Попе
25/05/2022
Сестра Душка Јовановића: Бивши режим Ђукановића и Марковића није имао намјеру ни вољу да расвијетли убиство мог брата!
27/05/2022

Ни пуних 18 година од убиства директора и главног и одговорног уредника дневног листа „Дан”, Душка Јовановића, надлежне институције нијесу дале адекватан одговор о свим починиоцима, али и налогодавцима овог гнусног злочина, поручили су из ЦГО-а.

Центар за грађанско образовање (ЦГО) позвао је надлежне органе, а посебно Тужилаштво и новог Главног специјалног тужиоца, да своју посвећеност докажу и на овом примјеру, без чијег цјеловитог разрјешења не може бити ни суштинског напретка у успостављању владавине права у Црној Гори.

Они додају да је спирала насиља над новинарима драматично почела те 2004. године, а да ни након 18 година, новинари не могу слободно и безбједно обављати свој посао. Како истичу, иако је тренд напада на новинаре у 2022. мањи у односу на 2021. годину, надлежни органи не приступају на систематичан начин осигурању заштите слободе медија, а самим тим и ни подршци развоју медијског плурализма.

– Нерасвјетљавањем овог злочина оставља се простор за евентуалне будуће радње против слободне ријечи. На то опомињу и бројни домаћи и међународни извјештаји, који случај Душка Јовановића континуирано држе у фокусу анализе медијске сфере у Црној Гори. ЦГО подсјећа и на прошлогодишње налазе истраживања „Како грађани и грађанке виде медије у Црној Гори?“ које је показало да велики проценат грађана – 38.5% сматра да су новинари и имовина медија у Црној Гори угрожени – казали су из ЦГО-а.

Посебно су истакли да се у Црној Гори и данас тешко уважава чињеница да новинари представљају глас јавности, као и да чине тзв. четврту грану власти чија је улога преиспитивање одлука изабраних представника, а све у јавном интересу.

– Ипак, охрабрује одлука Скупштине Црне Горе, од децембра 2021. године, да усвоји измјене Кривичног законика тако што је прописана јача кривичноправна заштита новинара. То може допринијети јачању безбједности медијских посленика, али и смањивању аутоцензуре која је, такође, значајно утицала на пад квалитета извјештавања. ЦГО позива Владу Црне Горе и Тужилаштво да уложе максималан напор у разрјешавање овог убиства, али и свих случајева напада на новинаре и имовину медија, јер без тога нема напретка у демократској консолидацији друштва, нити у процесу европских интеграција Црне Горе – закључују из ЦГО-а.