Рада Комазец: Редакцију листа „Јединство“ прогоне по други пут

Андрија Мандић: У току формирање анкетног одбора за истраживање насиља над новинарима
09/05/2024
Млади новинари српских и албанских редакција посетили УНС на Косову
16/05/2024
Андрија Мандић: У току формирање анкетног одбора за истраживање насиља над новинарима
09/05/2024
Млади новинари српских и албанских редакција посетили УНС на Косову
16/05/2024

Нажалост, по други пут Албанци нас истерују из нашег радног простора. Сву нашу имовину и покретну и непокретну у Приштини отели су 1999. године, а сада нас опет прогоне из простора који смо добили на коришћење од Координационог центра за Косово и Метохију 2003. године као лист прогнаник“, рекла је за сајт УНС-а Комазец.

Пре два месеца у просторије „Јединства“ дошао је, каже Комазец, њима непознати човек и рекао да је купио некретнине које припадају друштвеном предузећу „Лукс“ преко Агенције за приватизацију у Приштини и да је потребно да се испразне просторије.

„У среду, 8. маја је дошао адвокат извесног Пеција и уз претње наложио нашим новинарима  и запосленима у Универзитетској библиотеци, која се налази у истој згради, да до среде 15. маја  напусте ове просторије. Рекао је да ће у противном доћи са полицијом која би хапсила људе и запленила имовину. Ми смо то схватили као вид претње“, додала је она.

Иначе, новинари „Јединства“ су до средине 1999. године радили у својој вишеспратници Дома штампе у Приштини, на горњим спратовима. У јеку ратних дешавања, у јуну 1999. године, из просторија на вишим спратовима су, како каже Комазец, протерани на први спрат у једну просторију.

„Тада су се новинари ‘Јединства’ кретали са пропусницама КФОР-а и извештавајући ризиковали своје животе“, додаје Комазец.

Ипак, ни ту се нису дуго задржали јер им је КФОР у новембру 1999. године наложио да напусте и Дом штампе и Приштину,  наводећи да им не може гарантовати безбедност.

Одатле су најпре отишли у Звечан, па у Косовску Митровицу, где је, како каже Комазец, Координациони центар за Косово и Метохију реновирао просторије и 50 метара квадратних дао листу „Јединство“.

„Овај лист је 21 годину у изгнанству и у тим просторијама. Сада нас протерују по други пут”, нагласила је Рада Комазец.

извор; унс