Радио “Брушкин” представља “Радиоактивну редакцију”

ИФЈ: Лани убијено 47 новинара
12/02/2022
Истраживања: Радио сигнали стижу са стране
13/02/2022
ИФЈ: Лани убијено 47 новинара
12/02/2022
Истраживања: Радио сигнали стижу са стране
13/02/2022

“Радиоактивна Редакција” је омладинска група Радио Брушкина која се бави продукци-јом неколико серијала радио подцаста. Екипу чине млади средњошколци Котора: Виктор Бркановић, Сара Драговић, Хана Медан, Василије Радоњић, Катарина Јелић, Катарина Радојичић, Ирина Мијановић, Милица Ружић и Кристина Келемен.
“Радиоактивна Редакција” настала је у оквиру пројекта “Причајмо Отворено”. Након што су прошли обуку из домена медисјке писмености, креирања подцаста (садржајног и техичког) и представљају се са серијалом радио подцаста који ће се на нашем радију слушати уживо недјељом у 18х, а након тога биће објављен на подцаст страници.
Продукција ове омладиснке групе обухватиће основну радио емисију/подцаст и неколико спин офф серијала. Освновна емисја под истоименим називом “Радиоактивна Редакција” бавиће се потребама и проблемима младих Котора, развијати културу дијалога, поштовање различитости и откривање тема о којиме се не говори често у јавном простору међу младима.
Емисију уређују сви чланови омладинске групе, комплетна редакција. Методе рада “Ра-диоактивне Редакције” су новинарске и радионичарске. Новинарски приступ осликава укључивање и интервјуисање различитих страна у задатим темама, понајвише њихових вршњака и професионалаца који се баве младима. Радионичарски приступ снима “радионице уживо” на којима се дискутује о темама везаним за младе, у којима се прича отворено, као што сугерише назив пројекта.
Уз новинарски и радионичарски рад, млади су охрабрени да се баве и ауторским приступом, па ће њихова подцаст продукција обухватити сљедеће “спин офф” подцасте:
“Антиестраде Унит” је емисија/подцаст која се бави музиком, као и неким друштвеноим феноменима везаним за музику. Подцаст воде и уређују Хана Медан и Сара Драго-вић.
“Боп оф К-Поп” је емисја/подцаст која проучава поп сцену Кореје. Чувени К-Поп данас је феномен, који је осим музичког познат по визуелном аспекту и читавој пратећој естетици. Ову врсту музике представља нам Катарина Јелић која води и уређује “Боп оф К-Поп”.
“Фригхт Нигхт” води и уређује Виктор Бркановић То је подцаст који се бави хорор причама са интернета (тзв. Цреепyпаста) што су приче које се постављају по разним форумима и тако круже инернетом. Поента је да се љубитељима хорора и наративних прича са ових простора пружи нешто ново са чиме се можда нису сусрели раније.
Дизајн насловне стране: Александар Ратковић
Линк: хттп://радиобрускин.ме/схоwс/радиоактивна-редакција/
Најаве: хттп://радиобрускин.ме/радио-брускин-представља-радиоактивну-редакцију/

 

Ову активност спроводи невладина организација Компас у оквиру пројекта “Причајмо отворено” који је подржан од стране Општине Котор, а на основу Одлуке Комисије о расподјели средстава невладиним организацијама за 2020. годину.