“Радио Слободна Европа”: Конкурс за регионално извјештавање!

Преминуо Каћо Ковачевић, дугогодишњи радник РТЦГ
25/09/2021
Заробљени медији у заробљеној држави
28/09/2021
Преминуо Каћо Ковачевић, дугогодишњи радник РТЦГ
25/09/2021
Заробљени медији у заробљеној држави
28/09/2021

Радио Слободна Европа/Радио Либертy (РФЕ/РЛ) расписује конкурс за стипендију за Регионално извештавање РФЕ/РЛ за период 2021-2022.

Сврха стипендије је да допринесе професионалном развоју новинара из земаља Источног партнерства Европске уније и Западног Балкана у циљу подршке слободи и независности медија.

Програм траје осам мјесеци и то у периоду од 3. јануара 2022. до 31. августа 2022.

Право на пријаву имају новинари из Босне и Херцеговине, Косова, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Србије, као и Арменије, Белорусије, Грузије, Молдавије и Украјине.

Професионално познавање енглеског језика није обавезно.

Добитници стипендије радиће из локалних бироа РФЕ/РЛ. Биће интегрисани у свакодневни рад бироа, гдје ће радити пуно радно вријеме, производити садржај на свим новинарским платформама и учествовати у свакодневном раду редакције уз подршку и менторство колега из РФЕ/РЛ. Програм укључује и посјету сједишту РФЕ/РЛ у Прагу због додатне професионалне надоградње.

Очекује се да ће, кроз овај програм, стипендисти утврдити своје новинарске вјештине и знање, развити своју уређивачку процјену, проширити своју професионалну мрежу и продубити своје разумевање улоге независних медија у земљи у којој раде.

Одабрани кандидати примат ће у вријеме трајања програма мјесечну накнаду која је у складу са локалним платама, као и плаћено путовање и смјештај током посјете у Прагу. Смјештај се може обезбједити за стипендисте који се морају преселити како би радили у локалном бироу.

Програм Регионалног извјештавања бит ће усклађен са мјерама уведеним због пандемије ЦОВИД-19, те је склон промјенама, како у Чешкој, тако и у локалним земљама стипендиста.

Рок за подношење пријава је 10. октобар, а све детаље о Програму и аплицирању можете пронаћи овдје.

Резултати конкурса бит ће познати до 15. новембра 2021.

Програм је у складу са мисијом РФЕ/РЛ, а то је пружање тачних информација и оснаживање независног новинарства у сврху подршке демократији и људским правима. Програм је финансиран уз помоћ америчког Стате Департмента.