Радомир Крачковић на чело Синдиката медија

Европска комисија усвојила акт о слободи медија
16/09/2022
Слобода медија: Илузија стара 350 година!
21/09/2022
Европска комисија усвојила акт о слободи медија
16/09/2022
Слобода медија: Илузија стара 350 година!
21/09/2022

Дугогодишњи новинар и уредник Радомир Крачковић нови је предсједник Синдиката медија Црне Горе, једногласна је одлука делегата ИВ Скупштине Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ).

Крачковић је, како је саопштено, најавио да ће у наредне четири године фокус његовог рада бити на усвајању Гранског колективног уговора за медијску дјелатност, на пуном поштовању свих радних права у медијима, већу безбједност новинара и медијских радника као и повећању броја чланова Синдиката.

„Иако дјелују као тешко оствариви због тренутне медијске и друштвене ситуације у нашој земљи, вјерујем да ови циљеви нису недостижни. Јасно је да ће за њих бити потребан велики рад, чврст став према послодавцима и доносиоцима одлука али и способност да се кроз разговоре и преговоре наметну рјешења која ће обезбиједити бољи положај наших чланова и медијских радника. Синдикат медија ће, као И до сада, на том путу бескомпромисно бити уз своје чланове у борби за боље сјутра наше професије“, казао је Крачковић.

Скупштина је изабрала и нови Главни одбор за наредни четворогодишњи мандат. Главни одбор ће чинити: Јадранка Дробњак и Данијел Челецки (РТЦГ), Борис Пејовић (Вијести), Предраг Николић (Монитор), Един Зуковић (РТВ Пљевља), Енес Гусињац (РТВ Рожаје), Милена Бубања Обрадовић (Радио Беране), Драгана Влаовић (РТВ Херцег Нови), Сузана Мујић (Радио Улцињ), Синиша Санадер (Радио Тиват), Маријана Цамовић Величковић (индивидуални чланови) и Радомир Крачковић (ТВ Вијести).

Доскорашња предсједница Маријана Цамовић Величковић у уводном дијелу представила је рад те синдикалне организације у претходном мандату, напомињући да је доста посла урађено, али и да су пред бројним изазовима професије, наводе из СМЦГ.

„Након дуплирања чланства у 2018. години и прикључивања три нове синдикалне организације, СМЦГ је наставио да ради на ширењу СМЦГ и у том сегменту је постигнут значајан напредак. Током протекле четири године чланство је увећано за три нове синдикалне организације – Синдикат Радија и телевизије Цетиње, Синдикат Радија Улцињ и Синдикат Радио Тивта, које су се придружиле Синдикату медија Црне Горе 2019. године. На тај начин је око 30 нових чланова приступило Синдикату медија“, казала је она.

Цамовић Величковић је подсјетила да је током претходне четири године урађено 14 истраживања, спроведено 217 заговарачких активности, организовано 16 јавних догађаја са домаћим и међународним учешћем, а упућено је и 245 саопштења за јавност.

У уводом дијелу, замјеницица генералног секретара Уније слободних синдиката Црне Горе Ивана Михаијловић казала је да ентузијазам, воља, истрајност и храброст оних који су били на челу синдиката учинили Синдикат медија незаобилазним партнером на свим нивоима.

„Прошли сте трновит пут од оснивања и поносни смо на ово што сте остварили“, поручила је Михајловић.

Предсједница Европске федерације новинара Маја Север, у видео поруци, захвалила се на сарадњи и указала да је са својим досадашњим радом СМЦГ био узор, не само у региону већ и у Европи.

“Надам се да ћемо наставити сарадњи, да ћемо и даље заједнички радити на оним најважнијим циљевима наших организација, али и Европске федерације новинара, а то је јачање и оснаживање новинара и новинарки”, закључила је она.

У раду Скупштине учествовало је 30 делагата и делегаткиња из 12 синдикалних организација.