Реаговање Удружења новинара Црне Горе на намјеру Друштва црногорских новинара да са одлазећом власти обиљежи 150 година новинарства у Црној Гори

Министру културе у Влади Црне Горе – Александру Богдановићу
29/10/2020
УНС упозорава да расте број напада на новинаре: Пријете и колеге!
05/11/2020
Министру културе у Влади Црне Горе – Александру Богдановићу
29/10/2020
УНС упозорава да расте број напада на новинаре: Пријете и колеге!
05/11/2020

Удружење новинара Црне Горе оштро протествује због намјере Друштва црногорских новинара да у сарадњи са одлазећим властима договорају било какве прославе, а посебно обиљежавање 150 годин новинарства у Црној Гори. Ради се о Друштву које је протеклих година, од оснивања 2009., било сервис ДПС-а, као и разних осталих комунистичких организација, попут СУБНОР-а и сличних. И одакле сада њима право да организују прославу и зову остале новинаре и цјелокупно друштво да обиљежавају несумњиво вриједан новинарски датум. При тиме заобилазе остала новинарска уудружења, а посебно УНЦГ, које је старо више од пола вијека, али за поменуто Друштво као да не постоји.
Посебно је бизарна улога Жељка Рутовића, директора Директоријата за медије. Ради се о човјеку који протеклих деценија није ни знао да постоји Удружење новинара ЦГ, као професионални савез новинара, али је зато шаком и капом помагао разне НВО и новинарска удружења чији су чланови писали оде њиховом вољеном ДПС-у и њиховом вођи, Милу Ђукановићу. Захваљујући баш таквом њиховом раду и рђавим намјерама УНЦГ данас се налази гдје се налази и његово постојање је задњих година било чак и по знаком питања.
УНЦГ поручује представницима поменутог Друштва, као и Жељку Рутовићу, да ће се обиљежавање вијека и по новинарства у Црној Гори обиљежити како ваља и у договору са новим властима. Предложићемо и да покровитељ те приредбе наредне године буде проф. Др Здравко Кривокапић, будући премијер и надамо се да ће он то прихватити. Одлазећим властима поручујемо да се помире да више нијесу на позицијама на којима ће одлучивати о било којим датумима и да треба и да се понашају у складу са новим околностима. Нашим колегама из поменутог Друштва поручујемо да се не подухвтрају ћоравог посла и и да има доста оних који имају много више права од њих да организују обиљежавање вијека и по црногорског новинарства. А међу њима је УНЦГ, па се надамо да ће и они то схватити и да ће нам се придружити да тај датум обиљежимо како треба. Овако како су наумили не слути на добро и ваљало би да одустану од своје намјере. Наравно, никоме нећемо бранити да и новинарски јубилеј обиљежава и доживљава на свој начин, али УНЦГ, као најстаријем удружењу новинара, припада да буде покретач и његов организатор.

За УНЦГ
Тихомир Бурзановић, предсједник