Реаговање УНЦГ: Тражимо реакцију Међународне федерације новинара, Данијелу Симићу мора бити обезбјеђена слобода кретања

Данијелу Симићу забрањен улазак у Хрватску због извјештавања из Донбаса
16/08/2023
Година од смрти Дарје Дугине: Међународна заједница и даље лицемерно ћути
21/08/2023
Данијелу Симићу забрањен улазак у Хрватску због извјештавања из Донбаса
16/08/2023
Година од смрти Дарје Дугине: Међународна заједница и даље лицемерно ћути
21/08/2023
Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) саопштило је да је изненађено забраном предсједнику Удружења новинара Републике Српске Данијелу Симићу да уђе у Хрватску, истичући истовремено и протест због тог чина власти у Загребу. УНЦГ поручује да професија новинара, којом се Симић бави професионачлно, не смије се кажњавати стварањем забране кретања , већ треба помагати и афирмисати. У саопштењу УНЦГ се подсјећа се да је право на рад и право на слободу кретања једно од основних људских права, а Хрватска као чланица Европске Уније треба да гарантују слободу кретања и приступ информацијама новинарима.
-УНЦГ позива генералног секретара Међународне федерације новинара (ИФЈ) госпођу Мају Север, која је из Хрватске, да реагује на овако немиле сцене, собзиром да је на поменуту функцију дошла управо својом борбом за права новинара у Хрватској и шире, саопштило је ово Удружење.
УНЦГ диже глас и против свих удружења новинара и Региону и Европи, који “громогласно” чуте ових дана док им се колеги Симићу не да ни слободно кретање да би обављао свој посао и задатке своје матичне куће РТРС.
УНЦГ даје пуну подршку колеги Симићу у његовом професионалном и непристрасном раду у чему су се моги увјерити сви они који прате његове рада.
Новинар Данијел Симић задржан је јуче на граничном прелазу Батровци са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, а потом му је уручено рјешење о одбијању уласка у земљу.
На рјешењу није назначено да ли је Симићу трајно забрањен улаз.