Ревизори у РТЦГ: Крију документа, раскидају уговоре

Перовић и Ивановић од државе добили четвртину од укупно 160.000 евра помоћи свим медијима
22/06/2022
Подршка Иницијативи о заштити професионалног новинарства
28/06/2022
Перовић и Ивановић од државе добили четвртину од укупно 160.000 евра помоћи свим медијима
22/06/2022
Подршка Иницијативи о заштити професионалног новинарства
28/06/2022

Гости на сједници Савјета Радио-телевизије Црне Горе данас су били и представници ревизорске куће ВМ КОД Веско Милачић и Никола Пековић.

Како су “Вијести” раније писале, са том ревизорском кућом РТЦГ је раскинула уговор тврдећи да нијесу испоштовали рокове, док су ревизори у допису, у који је редакција имала увид, нагласили да су више пута ту медијску кућу упозоравали да им не доставља тражена документа на вријеме.

Милачић је током сједнице Савјета казао да је “ваљда све јасно из дописа”.

“Сматрамо да није ни требало да присуствујемо овоме. Дошао сам да испоштујем потпредсједницу Савјета Маријану Цамовић Величковић, која је овдје у суровој мањини, али и због одговорности према грађанима. Ви сте нас позвали да разговарамо, што значи да то више није повјерљиво”, казао је Милачић.

Раонић: Покренули смо поступак против ревизора да се утврди да ли је смио да ради што је радио
Предсједник Савјета Веселин Дрљевић казао је да Савјет као руководеће тијело Јавног сервиса “нема додирних тачака” са ревизорима.

“Позвали смо вас на предлог и захтјев госпође, коју сте дошли да испоштујете“, казао је Дрљевић.

Милачић је указао на то да су “видјели причу да су измијењени биланси”, да се ради о значајним промјенама.

“…Да је ревизија других биланса у односу на оне које смо ми радили. Ми смо вама послали допис, наша је дужност, пошто се ради о јавном предузећу. Наше ревизорске извјештаје достављамо Савјету, јер је он дужан да их разматра. Били смо дужни да комуницирамо са Савјетом када је дошло до проблема, што смо ми и урадили. Обавијестили смо Савјет, па смо слали ургенцију“, навео је Милачић.

Истакао је да су “прве информације видјели у медијима 13. јуна када је била сједница Савјета”.

Милачић је поновио наводе ревизорске куће из дописа члановима Савјета, а који су „Вијести“ раније објавиле.

.
Ревизори од РТЦГ документа добијали на кашичицу
Милачић је појаснио да раскид уговора не може да иницира директор, већ према Закону о јавном емитеру, то може да уради само Савјет.

Казао је и да им је на састанку који су били имали са Дрљевићем и чланом Савјета Филипом Лазовићем, предсједник Савјета рекао да није био упознат са тим да је издат нацрт извештаја, већ да је само раскинут уговор.

Дрљевић је на то одговорио да је „данас позван другим поводом“.

“Све дописе смо насловљавали свим члановима Савјета”, истакао је Милачић.

Горан Ракочевић из финансијске службе РТЦГ прочитао је допис који је послат ВМ КОД, у којем их обавјештавају о раскиду уговора због неиспуњења уговорних обавеза.

“Нацрт извјештаја је било потребно доставити до 30. марта, а коначан извјештај до 30.апррила. Како ВМ КОД није испунио обавезе, раскинут је уговор. Оно што је уговорено није испуњено, немамо шта више да додамо, ситуација је јасна”, казао је он.

Цамовић Величковић је казала да је медијима, на њихово интересовање, дала допси, „због своје моралне одлуке да не прећутим шта се овдје дешава“.

“Све ово што сада говоримо је узалудно и закашњело“, нагласила је она.

Члан Савјета Филип Лазовић казао је да “постоје двије стране приче”.

“Нећу се много укључивати у то. На опаску да је Савјет требало да раскине уговор са ревизором, раскида га онај који га је закључио. Мислим да нема ту ништа спорно. Савјет одређује ревизора по процедури, онда се даље процесуира кроз мандат директора. Мозе се закључити да је менаџмент поступао на одређени начин, имајући своје легитимне ставове. Овдје се прича не мора зауставити, па чак и против чланова Савјета као сто је Милачић најавио. Савјет је радио одабир прворангираног, па другорангираног“, казао је он.

Директор РТЦГ Борис Раонић навео је да Закон о јавним набавкама предвиђа начин раскида уговора.

“Драго ми је што смо видјели да Цамовић Величковић наступа самостално, овакав начин рада није у складу са законом. Кључно је прича о мијењању финансијских исказа.Мијењање исказа је најнормалнија ствар, није никаква незаконитост. Уколико несто ново сазнамо, опет ћемо га мијењати како би био исправан. Нисам задовољан како су правна и финансијска служба комуницирале“, казао је он.

Милачић је питао зашто уговор није раскинут 1. априла, него се чекао мај.

“Раскидање уговора са ревизором не може напрасно да се деси. Ми смо након овога изнијели коначан извештај, али смо рекли да нико не смије да користи нас ауторски рад. Немамо информације је ли кориштен или не. Јавни интерес је у питању и осјећамо се искоришћено. Ни ревизорски одбор нам није ниста одговорио. Морамо добити неке одговоре да бисмо знали како да идемо даље“, нагласио је он.

Цамовић Величковић је одговорила да треба да се “поздраве са одговором одмах”.

Раонић тврди да ниједан налаз из нацрта ревизорског извјештаја ВМ кКОД није коришћен.

“Оно што смо чули је да је Цамовић Величковић прослиједила медијима, па можете њу да тужите. Ревизорски одбор се састајао неколико пута, то су највећи ауторитети у струци. Не би стали иза неког посла који није законит“, казао је он.

Цамовић Величковић никада “Вијестима” није доставила нацрт извјештаја ВМ КОД, већ допис упућен члановима Савјета, као одговор на оптужбе изнешене на сједници 13. јуна.

Извор: вијести