Режис ле Сомије: Млади на Космету живе у мржњи, Срби неће напустити своје храмове

Наше вријеме: У овој години 19 напада на новинаре и медијске куће
30/12/2022
Синдикат медија: Плате новинара да се увећају од 15 до 20 одсто
05/01/2023
Наше вријеме: У овој години 19 напада на новинаре и медијске куће
30/12/2022
Синдикат медија: Плате новинара да се увећају од 15 до 20 одсто
05/01/2023

Писаним сведочанством у познатом француском недељнику “Валер Актијел” и снимљеном видео-репортажом, познати француски репортер, бивши помоћник директора редакције “Пари Мача” и садашњи директор редакције “Омерта” Режис ле Сомије скренуо је пажњу последњих дана 2022. на изузетно тешку ситуацију Срба на Космету.

У разговору за “Новости”, Сомије преноси своје утиске о овом потресном сведочанству.

– Пред одлазак на Косово имао сам само површна предзнања. Више ствари ми је привукло пажњу. На првом месту, то је безнадежна ситуација српске заједнице. Ту не мислим пре свега на север, иако је и тамо тешко, уз размештање косовске полиције и са изборима који су недавно организовани, јер су Срби ту ипак већина и то ће тако остати. Али енклаве, попут Велике Хоче, заиста су у незавидном положају.

* Шта сте тамо затекли?

– Албански притисак споља је огроман. Наша саговорница, председница општине Грачаница, рекла нам је да су Албанци бацили Молотовљев коктел на кућу њених комшија. С једне стране улице је српска застава, с друге застава ОВК. Нешто слично ономе што сам доживео у свом детињству, у Северној Ирској. Осећа се мржња. Старији, који су упознали рат, знају какве страхоте он може да донесе. Немају сви Албанци жељу да елиминишу Србе. Али, ужаснуло ме је понашање младих Албанаца који на Србе гледају као да немају лице. Посматрају их као непријатеље.

* Сведочили сте и о терору над породицом Петровић у Великој Хочи?

– Били смо са њима када је Приштина послала оружане снаге и специјалну полицију да им заплене вино. Баналне ситуације добијају страшне размере. Проблем око вина требало је да се реши прекршајном казном. У свакој земљи је тако. У Нормандији, где се тренутно налазим, када постоји шверц, цариници неће уништити 30.000 литара калвадоса, нити ће после тога као последица свега Емануел Макрон позвати произвођача. Проблем је административно насиље које спроводе власти у Приштини.

* У тексту истичете и етничко чишћење, уз податак да је Срба у Великој Хочи некада било 1.800, а да их сада има само 500…

– Јасно је да је за Србе веома тешко да живе у овој зони. И вера је довеведена у велику опасност. Манастири својим сјајем успевају да преживе. Баш када смо ми били тамо, у посети се налазио један мађарски генерал. Пре тога, била је француска амбасадорка. Производе мед и вино. Али, не треба заборавити да манастиру Светих арханђела смањују посед, а да је 2004. био и запаљен.

* Мислите ли да ће Срби у потпуности нестати на овим просторима?

– Многи од њих од тога страхују. Али на основу онога што сам видео, мислим да за Србе није могуће да напусте своје манастире. Вера и идентитет су међу Србима повезани и од изузетног су значаја за нацију, слично као и у Русији. Краљеви нису подизали велелепне палате, више су желели да оставе раскошне црквене задужбине. Много су их изградили на Косову, где се налази духовна колевка Србије.

* Зашто тзв. међународна заједница пред свим тим затвара очи?

– Дају декларативне изјаве, посећују манастире, али пре свега постоји класична перверзна игра Американаца. Треба бити наиван па помислити да им је циљ да чине добро свету. Говорим то са пуно искуства, јер сам тамо провео десетак година. Познајем њихов менталитет. Стварају “протодржаве” и Косово је једна од њих. Довољно је чути изјаве америчког амбасадора. Застрашујући је његов отклон од реалности. Човек на то може само горко да се насмеје. За њега су Албанци добри, Срби лоши, а уз то су још и пријатељи Руса. Укратко, крајње поједностављена слика. Амбасада САД у Приштини већа је од зграда владе! То довољно говори.

* А ЕУ?

– Европа слепо следи Американце. Немци се баве и бизнисом, имају доста активности на Косову. Зачудио сам се када сам на сваких 500 метара видео по једну бензинску пумпу или огромне продавнице резервних делова аутомобила. Са српске стране се то не види, јер нема ни изблиза толико бизниса.

 

* Да ли је Кфор спреман да ишта учини?

– Питао сам их када је полиција дошла код Петровићевих шта ће да ураде, али су одбили да са мном разговарају. Само су гледали шта се догађа. Карабињери у Косовској Митровици су шармантни, али не интервенишу. У принципу, чувају православне цркве, и то је све.

* Је ли могућ рат на Косову?

– Ствари би могле да измакну контроли сваког часа. И то веома забрињава. Тим пре што млади живе у мржњи. Не знају цену коју рат може да донесе.

* Истакли сте и велики број споменика члановима ОВК…

– Споменик америчком генералу Матису налази се између два ратна злочинца, Харадинају и Тачију коме се суди за злочин против човечанства. То је, заиста, шокантно. Али све је то питање интереса. Американци имају интерес да ослабе Европу.