“Рем” Србије: Одлука АЕМ-а о замрачењу “Пинка” политичка и нема везе са професијом

Трибина УНЦГ о рату у Украјини, присуствовао и руски амбасадор: Док Русија штити цивиле, украјински писци протјерују Михаила Булгакова!
02/09/2022
Владислав Маслеников: Руски амбасадор: У Црној Гори влада брутална цензура и русофобија
05/09/2022
Трибина УНЦГ о рату у Украјини, присуствовао и руски амбасадор: Док Русија штити цивиле, украјински писци протјерују Михаила Булгакова!
02/09/2022
Владислав Маслеников: Руски амбасадор: У Црној Гори влада брутална цензура и русофобија
05/09/2022

Савјет Регулаторног тијела за електронске медије (РЕМ) Србије оцијенио је да је одлука Савјета Агенције за електронске медије Црне Горе (АЕМ) да забрани реемитовање јутарњег програма ТВ Пинк у тој земљи на шест мјесеци, “искључиво политичка мотивисана” и да у њој нема “ни трагова професионализма”.

Савјет РЕМ-а је у саопштењу оцијенио да црногорски регулатор при доношењу те одлуке није испоштовао процедуре прописане законима Црне Горе као ни процедуре прописане Конвенцијом о прекограничној телевизији.

-Конвенцијом је прописана обавеза медијског регулатора да ће, уколико установи да је дошло до евентуалног кршења тог акта, обавијестити регулатора који је надлежан за наведеног емитера који је учинио повреду и да ће двије државе, односно регулатори, настојати да превазиђу потешкоће и да ће се трудити да постигну пријатељско рјешење спорног питања, као и да ће се, уколико се кршење настави двије недјеље након обавјештења надлежног регулатора, тек онда привремено обуставити реемитовање инкриминисане програмске услуге. То се није догодило, једноставно Савјет РЕМ-а није био информисан, стоји у саопштењу.

Наводи се и да је законом о електронским медијима Црне Горе “прописано да се може ограничити реемитовање медијске услуге из друге државе, под условом да су, између осталог, обављене консултације са државом, односно регулатором у чијој је надлежности емитер који је извршио повреде”.

Имајући у виду да Савјет РЕМ-а ни у једном тренутку није обавијештен о наведеном прекршају поменутог пружаоца медијске услуге, нити су обављене консултације поводом истог, Савјет РЕМ-а је мишљења да такво поступање црногорског регулатора није у духу Конвенције, нити представља основ за добросусједску међусобну сарадњу два регулатора, пише у саопштењу.

Савјет Агенције за електронске медије (САЕМ) Црне Горе забранио је емитовање јутарњег програма ТВ Пинк “Ново јутро” на шест мјесеци, због прилога Телевизије Пинк М о масовном убиству на Цетињу 12. августа.