Репортери без граница: Правила о употреби вјештачке интелегенције у новинарству

Медиа центар: РТЦГ скрива критике ЕУ због избора директора
10/11/2023
Фридом хаус: Медијске слободе забрињавајуће
14/11/2023
Медиа центар: РТЦГ скрива критике ЕУ због избора директора
10/11/2023
Фридом хаус: Медијске слободе забрињавајуће
14/11/2023

Међународна организација Репортери без граница (РСФ) је с другим медијским организацијама објавила упутства о употреби вјештачке интелигенције (АИ) у новинарству.

Документ представљен у петак у Паризу наводи да је АИ способна поштовати људска права, мир и сигурност у складу са заједничким настојањима и вриједностима.

АИ представља значајан помак у начину прикупљања информација, потраге за истином, причања прича и ширења идеја те ће значајно промијенити новинарство, пише у документу.

АИ системи имају потенцијал за револуцију глобалног информацијског окружења, у зависности од њиховоог дизајна, контроле и примјене. Због тога се у документу наводи десет основних правила која морају постати обавезна за медијске организације и новинаре.

Прво правило је да новинарска етика мора усмјеравати медија и новинари да користе технологију, а друго да људске одлуке морају остати централне при уредничким изборима и дуготрајним стратегијама. Документ позива да АИ системи раније прођу независну евалуацију и да медијске куће увијек остану одговорне за садржај који објављују.

Медији морају бити транспарентни у вези коришћења АИ система и морају гарантовати аутентичност и истинитост објава.

У документу се наглашава и да се јасно означи разлика између људског и генерисаног садржаја, да АИ садржај осликава плурализам мишљења те да новинари и медијске куће буду ангажованеу општем надзору АИ система.