РТЦГ: Варијабила поштује Колективни уговор, не зарезује законе

Гојко Раичевић на челу РТВ Будва
15/05/2023
Дритан Абазовић: Актуелизоваћемо убиство Душка Јовановића кроз Савјет Европе
18/05/2023
Гојко Раичевић на челу РТВ Будва
15/05/2023
Дритан Абазовић: Актуелизоваћемо убиство Душка Јовановића кроз Савјет Европе
18/05/2023

Менаџер Борис Раонић,послије дугог преговарања, спорадичних уцјена, прозивања синдиката и обмањивања радника РТЦГ и јавности о сопственој доброј вољи и новцу који је на располагању за повећање плата , коначно је послао на изјашњавање Влади Црне Горе усаглашени текст Колективног уговора.

Ко год познаје начин функционисања медија, видјеће да је то, заправо, обична купусара која треба да ухљеби Раонићеве и Дрљевићеве послушнике, на безобразно измаштаним позицијама савјетника, помоћника… Цопy пасте је мајка лоше администрације, а и лажних доктората-барем смо се у то увјерили читајући тужну сагу о судбини јавног медијског сервиса под вођством Раонић – Дрљевић.

Да би олакшали посао Влади која новцем свих грађана помаже опстанак приватних штампаних медија (због свог билтена мора и остала два), Антена М ће се позабавити садржајем предложеног Колективног уговора, који је министар Дамјановиц само мало “увидио” и потписао да је у складу са Законом о зарадама запослених у јавном сектору!

А није!

Дух закона

Ево и зашто није…

У члану 17. Закона о зарадама запослених у јавном сектору (а у РТЦГ су то сви запослени, сходно члану 2., тачка 4. запослени у установи чији је оснивач држава или локална самоуправа) разрађују се могућности исплаћивања додатака за обављање послова на одређеним радним мјестима. Начин остваривања тога права утврђује се актом надлежног органа правних лица. Члан 19. истог Закона, међутим, поставља ограничење за ову врсту исплата на 45 % основне висине зараде.

Надлежни орган у РТЦГ с тим у вези је Савјет РТЦГ са Веселином Дрљевићем на челу. Нови Правилник о дијелу зараде по основу остварених резултата у РТЦГ донесен је 02.09.2022. (Ни претходни није био бољи, тачније “законитији”.) Иако је неколико пута речено да ће се нови Правилник уподобити са Законом о зарадама запослених у јавном сектору, то никад није учињено. Ни након примједбе Маријане Величковић-Цамовић да тај правилник прави касте унутар РТЦГ.

И, што је најважније, крши Закон!

Јер, по том Правилнику, а и по Уговору о раду који је нелегално склопљен 6. Августа 2021, Борис Раонић је поред плате уређене коефицијентом имао и три просјечне плате унутар РТЦГ, па су, што би се рекло, његови специјални резулати рада били већи од основног рада! Тј, Раонићева је варијабила мноооого прелазила дозвољених 45 %.

Тако је у 2021. Борис Раонић примао 3185 ЕУР, а у 2022. са топлим оброком 3512 ЕУР. Што значи да је све преко његове основне плате увећане чланом 19 дозвољених 45% – било незаконито!

Дух безакоња

Што, даље, значи да је за 21 мјесец свог нерегуларног мандата Борис Раонић незаконито приходовао око 23 хиљаде ЕУР нето.

И за исту суму оштетио касу РТЦГ!

Генералном директору то је омогућио Савјет РТЦГ, Правна служба и остале интерне финансијске контроле у РТЦГ. Или је оваква анализа њима професионално нелогична и непојмљива, или нијесу сматрали за сходно да финансијски живот генералног директора ограничавају оваквим ситницама.

Члан 43. Закона одређује и казне за правна лица и за одговорне у правним лицима који утврде услове и начин остваривања права на варијабилни дио зараде без сагласности Владе и мишљења Министарства.

Истина, ни остали помоћници генералног директора нијесу подвргавани егзактним ограничењима из Закона о раду и Закона о зарадама запослених у јавном сектору. И њима је омогућено да примају додатак од 1,3 просјечне плате, што је у просјеку око 900 ЕУР мјесечно, односно око 300 ЕУР преко законске могућности. Тако да су помоћници Бориса Раонића, сви заједно, за 20 мјесеци приходовали 20 хиљада преко дозвољеног износа варијабиле, науштрб радника РТЦГ и грађана Црне Горе!

Једна одредба Закона о раду, иначе, можда се једном испостави јако битна, она из члана 172. која предвиђа и индивидуални отказ запосленом

3) ако је приликом заснивања радног односа или распоређивања на друго радно мјесто дао неистините податке који се односе на услове за заснивање радног односа, односно за обављање других послова.

Треба само провјерити колико оно што је записано у биографијама помоћника одговара стварности.

Срећан крај

Све у свему, тема која заслужује хеадлинес у Дневнику РТЦГ, али и дужу расправу на Влади.

Та дужа расправа би као материјал морала имати и информацију о томе како је Савјет АЕМ на иницијативу Бориса Раонића прво прогласио концерт “Скале” догађајем од националног културног значаја, а потом ту одлуку укинуо, послије заврсетка манифестације, због непрецизне документације, погрешне терминологије, а ваљда и због гриже савјести чланова Савјета АЕМ, након што су одгледали то вашариште.

Иначе, “традиционална” манифестација ове године највјероватније неће бити одржана јер је организатор, некадашњи власник АДРИА ТВ и пословни партнер Бориса Раонића, као безбједносно интересантно лице удаљен из Црне Горе! Ваљда зато Раонић не може да наплати 40 хиљада ЕУР техничких трошкова на име ангажовања репортажних кола и продукционо техничке екипе РТЦГ за снимање Стоиљковићевог Скала- дернека.

Зашто Раонић и Дрљевић не покрећу питање одговорности за ненаплаћене гаранције у износу од пола милиона ЕУР због кашњења техничког пријема приликом дигитализације (још неокончане), виле знају.

извор: антена м