РТЦГ: Етички кодекс или дисциплинска батина за запослене

Никшић: Предсједник СО угостио наше колеге поводом Дана новинара
01/02/2024
УНС: Правосуђе Србије показало немоћ, ослобађајућа пресуда за одстрел Ћурувије за нас је шок
03/02/2024
Никшић: Предсједник СО угостио наше колеге поводом Дана новинара
01/02/2024
УНС: Правосуђе Србије показало немоћ, ослобађајућа пресуда за одстрел Ћурувије за нас је шок
03/02/2024

Расправа и изјашњавање у вези са Приједлогом нацрта измјена и допуна Етичког кодекса Јавног сервиса резултирала је данас на сједници Савјета РТЦГ договором да се продужи рок за усвајање тог документа како би се прикупиле сугестије и избјегла различита тумачења која су и на сједници изазвала жустру расправу.

Полемика се кретала од тумачења да концепт Етичког кодекса, поготово за новинаре, представља неку врсту ,,дисциплинске батине“ и застрашивања од стране управе, док је дио чланова потенцирао да ипак мора постојати јасан став у односу на понашања и иступе чланова колектива који угрожавају углед самог Јавног сервиса.

Оцијењено је да је радној групи био остављен кратак рок, и да би требало конструктивно дјеловати. Договорено је да до 9. фебруара се подносе сугестије како би требало да изгледа кодекс и да се онда до 16. фебруара дефинише коначан документ.

Побркани лончићи одговорности

Током дискусије, чланица Савјета Маријана Цамовиц-Величковић казала је да се спорним чланом нацрта етичког кодекса у члану 5 предвиђа да послодавац одлучује о томе што доприноси друштвеном угледу Јавног сервиса, чиме се даје могућност да се покрене дисциплинска одговорност за нарушавање угледа.

Притом је истакла као нелогично да директор одлучује и о потенцијалној дисциплинској одговорности Савјета.

Истакла је проблем да директор Борис Раонић прогони запослене због дијељења информација у затвореној Вајбер групи, а навела је да је она сама посредно, тужена због коментарисања примања Владане Вучелић.

“Видите колико моћи желите да сконцентришете у руке генералног директора РТЦГ Бориса Раонића”, рекла је Цамовић-Величковић коментаришући одредбе измјена Етичког кодекса Јавног сервиса.

Уговори

У каснијим сатима сједнице, Цамовић-Величковић је питала Раонића које од два мјеста (креативни директор или руководилац маркетинга) је намијењено за Владану Вучинић, јер су, како је казала ,,одређене позиције уподобљене“. Она је казала и да је ,,ово четврто или пето високопозиционирано мјесто за њу“. Раонић није дао одговор на то питање.

Потпредсједница Савјета Цамовић-Величковић је на крају сједнице поново подсјетила предсједника Савјета Веселина Дрљевића да јој достави уговор потписан са Борисом Раонићем који датира из 2023. године

Чији су новинари

Потпредсједница Савјета је проблематизовала и уступање новинара Јавног сервиса да буду аутори на другим телевизијама у ,,приме тиме“ термину. Навела је примјер новинара Марка Вешовића који такву емисију има на Градској телевизији.

“Етички кодекс је неупотребљив, превазилази оквире које би требало да утврђује”, закључила је Цамовић-Величковић.

Генерални директор Раонић је на то одговорио да изврће чињенице поводом ангажмана Вешовића, јер се ради о сарадњи и емитовању емисије на два јавна сервиса на основу меморандума са Градском ТВ.

“Члан Савјета испред синдиката не зна проблематику, а прича о Закону о раду”, казао је Раонић.

У каснијој дискусији, омбудсманка РТЦГ Данијела Поповић је истакла да мора да се утврди тачно чији је Вешовић новинар када је ријеч о његовом ангажману на Градској.

Интереси и позиције моћи

Борис Раонић је у полемици са Цамовиц-Величковић казао да она не ради у интересу Јавног сервиса и затражио од ње одговор да ли је због, како је навео, ,,неистина које износи“ спремна да поднесе оставку оног дана када државни органи одраде свој посао и покажу да немају упоришта тврдње које она износи.

“Мени не можете направити штету, али радите против интереса Јавног сервиса”, казао Раонић.

Цамовић-Величковић је поручила Раонићу да је ,,побркао лончиће“.

– Ми бирамо генералног директора, али Ви сте себе пројектовали у позицију моћи и тражите оставку члана Савјета. Бирао ме је парламент и ја наступам независно. Не можете ме дискредитовати, поготово Ви, који ту не можете да будете на мјесту директора. Бренд Јавног сервиса нијесте Ви. Невјероватно што говорите – казала је Цамовић-Величковић.

Раонић је казао да је процедура била таква „због колизије два закона“.

“Суд је вагао по једном закону. Поново ћу вас питати да ли перформансом и дијељењем нетачних информација радите против Јавног сервиса и у корист друге куће”, рекао је Раонић.

Новинар Јавног сервиса Жарко Божовић, испред репрезентативне синдикалне организације те куће, казао је да, ако се Кодекс усвоји, треба да буде преиспитан пред државним органима.

“Члан 5 Приједлога измјена Етичког кодекса говори о одобрењу. Да ли то значи да запосленом, ако дође у посјед документа који говори о незаконитом раду претпостављеног, треба да има дозволиу од тог претпостављеног да га објави”, упитао је Божовић.

Раонић је рекао да су изнешени и пословни уговори и подаци на сједници Савјета, те да се дешавало да нека друга медијска кућа поднесе понуде па РТЦГ због тога изгуби посао.

“Износе се фалсификовани или невалидни документи из куће који су стављени ван снаге, а због појединих таквих примјера се сада воде спорови”, рекао је Раонић.

Филип Лазовић је казао да је члан 5 неопходан и да запослени морају да се уздржавају од активности које нарушавају углед куће

“Зато сматрам добар приједлог Мирановића за конституисање етичког одбора”, рекао је он.

А Мирановић се осврнуо на актуелни етички кодекс у свијету припремљених измјена које су на дневном реду сједнице Савјета РТЦГ. Он је казао да долази из области која јасно препознаје разлику између дисциплинске и етичке одговорности.

Према његовим ријечима, када неко изрекне казну да се, рецимо, судије или професори не понашају у складу са кодексом, то је ипак тешка, морална казна. Због тога се заложио за увођење моралне казне за кршење етичког кодекса у РТЦГ.

“И да се размишља о формирању етичког одбора састављеног од запослених и да они одлучују”, преложио је он.

Нагласио је да намјера и циљ кодекса није гушење критичке мисли, већ правила доброг и примјереног односа према послу и професији.

Ко је одговоран за емисију с Маријом Вуковић

На сједници је покренуто и питање спорне емисије са Маријом Вуковић, у којој је орла назвала кокошком са заставе.

Омбудсманка Поповић је рекла да је та емисија спорна и да је велики пропуст, посебно јер се и репризирала.

Цамовић-Величковић је казала да је одговорност онога ко је пустио ту емисију.

“То није уживо да му промакне кокошка на застави. То је пуштено намјерно. Чека се бурна реакција јавности, а да се сопствена грешка не види… Саморегулација у Јавном сервису не функционише”, поручила је потпредсједница Савјета.

Раонић је одговорио да ,,нико није намјерно хтио да смјести аферу Вуковић“. Он је казао да јој је та ситуација јако тешко пала.

“Тој жени је много тешко, уреднику такође. Немојте мислити да ми анулирамо кривице”, рекао је он.