РТЦГ: Неки радници на боловању 10 година

Конференција УНЦГ: Сумрак новинарства почео одавно
21/04/2022
Ин мемориам: Драгиша Милић
23/04/2022
Конференција УНЦГ: Сумрак новинарства почео одавно
21/04/2022
Ин мемориам: Драгиша Милић
23/04/2022

Још раније, бивши челник Јавног сервиса Божидар Шундић иницирао је да се отвори амбуланта у склопу Јавног сервиса, али га Савјет није подржао због чега је то остала само идеја коју ће, могуће је, остварити садашњи менаџмент.

У Јавном сервису тренутно је око 50 људи на боловању, а неки од њих и дуже од деценије, због чега ће у оквиру те зграде да буде отворена амбуланта или да се уведе могућност да сви запошљени имају истог изабраног доктора, рекао је у изјави за Побједу генерални директор те медијске куће Борис Раонић.

Истакао је да Јавни сервис, али и читава држава трпе велике проблеме због лажних боловања, те да се томе мора стати на пут.

“Колике су размјере овог проблема говори чињеница да имамо случајеве који трају више година, а поједини и дуже од деценије. Осим организационих проблема, овакво понашање веома негативно утиче на радну културу, а то је један од већих проблема у РТЦГ”, истиче Раонић.

Како би ријешили ово питање, менаџмент је комуницирао са здравственим властима и дошли су до тога да би најбоље било да запошљенима у РТЦГ боловања одобравају љекари који би радили у амбуланти у склопу зграде Јавног сервиса или да имају истог изабраног доктора.

“На тај начин би се злоупотребе максимално смањиле, до тренутка када се ова појава искоријени, првенствено кроз покретање поступака, од стране надлежних, одговорности љекара који ово дозвољавају”, најавио је Раонић.

Веселин Дрљевић, предсједник Савјета РТЦГ, казао је Побједи да он као члан тог тијела у потпуности подржава ту идеју.

“Заговорник сам отварања амбуланте у РТЦГ, у будућности и обданишта за дјецу наших радника, можда и фитнес центра или теретане”, казао је Дрљевић.

Он сматра да би све набројано поправило радни амбијент у тој кући.

“Мишљења сам да се контролисања дознака не плаше радници, а ни истински болесни упосленици у РТЦГ, већ ће галаму дизати ,,вјечито болесни“ и навикнути да се за РТЦГ интересују колико да оду до банкомата”, изричит је он.

Идеја о отварању амбуланте унутар РТЦГ није нова, јер је то више пута предлагао и ранији менаџмент.

У љето прошле године, док је још био на функцији првог човјека Јавног сервиса, Божидар Шундић је рекао да је проблем оних који злоупотребљавају боловања огроман, али да су му везане руке јер нема подршку Савјета Јавног сервиса.

Управо је он иницирао да се отвори амбуланта, али га Савјет није одобрио па је то остала само идеја коју ће, могуће је, остварити садашњи менаџмент.

Није подржан за још два важна пројекта од којих би запошљени имали бенефите.

“Не можете овдје тако лако да дате отказ раднику, то морате да разумијете. Да је Савјет имао раније више разумијевања за оно што сам предлагао, данас бисмо имали вртић, амбуланту и станове за запошљене. То су три пројекта за које ми је жао што их нијесам завршио”, казао је Шундић, пред крај свог мандата, на сједници Савјета РТЦГ.

Он је тада навео да је предлагао отварање амбуланте јер је израчунао да би се проценат боловања у том случају смањио за око 60 одсто.

Раонић је прије неколико дана на Фејсбуку подсјетио да државу годишње трошкови рефундације укупних боловања коштају више од шест милиона еура, али да је трошак велики и за послодавце, али и за солидарне раднике који преузимају њихове обавезе и тако троше додатно енергију.

У РТЦГ је, како је истакао, било примјера да радници који су на боловању то вријеме користе да раде сезонске послове или да „вежу“ боловање за одмор како би што дуже били ван Јавног сервиса.

“Намјера да се томе стане на крај је немогућа без покретања одговорности како кривичне, тако и моралне, самих љекара који свјесно дају оваква боловања”, поручио је Раонић.