РТЦГ: Николи Мартиновићу милион евра

УНС расписао конкурс за награду „Ђоко Вјештица“
24/09/2022
УНС: Протести грађана због новинарског непрофесионализма оправдани, покушај физичког разрачунавања са новинарима неприхватљив
02/10/2022
УНС расписао конкурс за награду „Ђоко Вјештица“
24/09/2022
УНС: Протести грађана због новинарског непрофесионализма оправдани, покушај физичког разрачунавања са новинарима неприхватљив
02/10/2022

Подгорички адвокат Никола Мартиновић инкасираће око миллион еура јер је Радио телевизија Црне Горе (РТЦГ), коју је заступао, изгубила вишегодишњи спор у вези догађаја старог више од три деценије.

Више од половине тог износа платиће грађани Црне Горе, односно РТЦГ, док остало већ плаћају садашњи и бивши радници Јавног сервиса. Њима се сваког мјесеца скида са плате, односно са пензије како би се намирили адвокатски трошкови. За појединце дуг отплаћују чланови њихових породица, јер су у међувремну преминули.

Трошкови Јавног сервиса увећани су и за порез на додату вриједност (ПДВ), па они за адвокатске услуге износе око 650.000 еура. Бивши радници солидарно плаћају дуг од преко 400.000 еура.

Иако РТЦГ има своју правну службу, пред судом их, као и већину фирми, заступају адвокати.

Колико је новца у посљедњих пет година РТЦГ дала на њихове трошкове, као и у колико случајева их је заступао адвокат Мартиновић нијесмо успјели да сазнамо. Након два мјесеца одговор на упит нијесмо добили од РТЦГ-а.

Руководство Јавног сервиса нема одговор ни на питање како је дошло до оволиког дуга. Пристали су да га исплате, како нам је речено, да не би били тужени од стране адвоката Мартиновића.

Међутим, дио дуга адвокат је издејствовао на суду, па Јавни сервис треба да плати и трошкове парничног поступка.

Све почело тужбом против Телекома и РТЦГ

Све је почело још прије прије 30 година, када су радници те куће од плата издвајали пет одсто за репетиторе и емисионе центре за емитовање програма РТЦГ. Деведесетих година прошлог вијека се Емисиона техника припаја Пошти, па Телекому, који се приватизује. Радници су тада сматрали да треба да добију удио током приватизације, јер су сви улагали по пет одсто у технику, па су тужили Телеком и РТЦГ.

Спор, који је трајао годинама је 2017. године раздвојен је у два предмета, који су тако и окончани пресудама.

За једну, 650.000 еура плаћа РТЦГ, односно грађани Црне Горе. У једнаким мјесечним ратама.

Преостали дуг отплаћују тадашњи радници или породице оних који су у међувремену преминули.

Радници, који су судски спор изгубили 2017. године су о томе обавјештени четири године касније.

Предсједница Синдиката запослених РТЦГ Јадранка Дробњак рекла је да су они за дуг сазнали прије годину дана.

– Бивши генерални директор РТЦГ Божидар Шундић је 2021. године обавијестио раднике да су изгубили спор и да је он, у име РТЦГ-а, платио Николи Мартиновићу 250.000 еура. И поред тога радници дугују РТЦГ-у и камату од 2017. до 2021. год. Радници нијесу обавијештени зашто и када су њихови адвокати напустили спор, као ни то зашто је четири године била склоњена пресуда коју су изгубили – казала је Јадранка Дробњак.

Због немогућности да искористе право на жалбу, јер је рок за то давно прошао, они су се жалили Уставном суду. Но, уставносудска судска инстанце, која треба да заштити њихова људска права, је без кворума И не може да одлучи.

Радници сумњају, шефови нестали са спискова

– Признанице уплата акција појединим радницима нису приказиване на суђењу, па радници имају сумњу у сами ток суђења. О овом чудном процесу представници радника су обавијестили скупштинске представнике скоро свих партија, ишли су и код представника Владе. Сви им дају подршку, али их савјетују да сачекају одлуку суда. Међутим, они не могу да чекају, јер им се за то вријеме скидају паре са и онако танког рачуна – истиче Дробњак.

Предсједница Синдиката наводи да јој је из РТЦГ-а речено како је веома компликовано да се сазна колики је прилив новца (РТЦГ-у) по овој тужби од стране радника, јер немају довољно на рачуну, па им се узима колико имају.

Један од радника, режисер у пензији Слободан Бобо Шћепановић објаснио је да је спорно и то што је поступак покренуло око 500 запослених, да би се тај број у једном моменту смањио пет пута. Како сазнајемо, на почетку су на листи били и неки од руководилаца у Јавном сервису – али су у међувремену њихови потписи нестали.

– Постоје и наводи да су неки потписи фалсификовани. Нас 120 смо сазнали од судског извршитеља тек 2021. године да смо изгубили спор. Одједном се појавила енормна свота новца коју морамо да платимо, наведен је велики број рочишта, обрачунати су сарадници који су помагали око правног рјешења и око финансијског обрачуна. Испало је да наше структуре унутар куће нису то ништа обрађивале, ни правна, ни финансијска – казао је Шћепановић.

Шћепановић додаје да му се већ пет година мјесечно одбија по 100 еура, а да нико ни њему нити осталим запосленима не жели да достави доказ о томе да је адвокату заиста исплаћен новац.

– Ми нисмо сигурни ко на крају узима наше паре. Оно што је сигурно јесте да смо тражили пет одсто, а сада плаћамо велики кредит – истиче он.

Миљанић не зна шта се десило, Шундић упућује на надлежне

Адвокат Никола Мартиновић је заступао РТЦГ у поступцима на основу пуномоћја издатог од стране тадашњег генералног директора Радована Миљанића. Ни Миљанићу није јасно шта се заправо десило.

– То је ужасно велики дуг и ја заиста не знам како је до њега дошло. Жао ми је што је толики новац који треба да се исплати, али вјерујем да је ријеч о судско- адвокатским трошковима и о томе што је поступак трајао толики низ година. По закону, губитник у спору плаћа те трошкове – казао нам је некадашњи генерални директор РТЦГ.

Миљанић објашњава да је договор био да трошкове спора сносе губитници, те да не зна зашто и телевизија мора да плати 650.000 еура. Он подсјећа да је са мјеста генералног директора отишао 2008. године, а да се спор очигледно јако одужио.

Адвокат Никола Мартиновић каже да је спор дуго трајао, јер је био веома компликован. Истакао је и да некадашњи генерални директор Божидар Шундић није желио да плати дуг.

– Он је тада изгубио на суду, па је повећао телевизији трошкове за још 20.000 еура – казао је Мартиновић.

Бивши директор Божидар Шундић је само кратко на наша питања рекао да уколико неко сматра да је направио грешку, притужбе могу да поднесу код органа државе Црне Горе.

Директор Медиа центра и бивши члан Савјета Радио телевизије Црне Горе, Горан Ђуровић казао нам је да према његовим сазнањима није поднијета кривича пријава против било кога.

– У дугогодишњем поступку трошкови адвокатских услуга су се вјероватно обрачунавали на основу утврђених тарафа, а могуће да су обрачунате и камате због кашњења у исплати средстава – казао је Ђуровић.

Текст је преузет са сајта ДПНЦГ