РТЦГ: Нови директор до 5. августа

Шпијунирање: И новинари на мети!
23/07/2021
Савјет РТЦГ у дилеми: Да ли три гласа могу да изаберу директора?
26/07/2021
Шпијунирање: И новинари на мети!
23/07/2021
Савјет РТЦГ у дилеми: Да ли три гласа могу да изаберу директора?
26/07/2021

Савјет Јавног сервиса у понедјељак ће разматрати документацију кандидата за генералног директора, након тога ће обавити с њима интервјуе, а најкасније до петка, 5. августа, јавности би требало да буде познато име новог челног човјека Јавног сервиса, јавља РТЦГ, преноси портал РТЦГ.

То је саопштено на сједници Савјета РТЦГ-а на којој је, поново, било ријечи о исплати запослених који су оштећени за стартни дио зараде, као и о поступку принудне наплатре коју је РТЦГ покренуо против дијела запослених на основу правоснажне судске пресуде.

Гласовима седам за и једним против, Савјет Радио и телевизије Црне Горе дао је налог Генералном директору Божидару Шундићу да донесе приједлог одлуке за исплату 960 бивших и садашњих радника који су од 2011 до 2019 закинути за стартни дио зараде.

У шест мјесечних рата да има се исплати, у првој рати у потпуности радницима којима се дугује до 150 евра-казао је Веселин Дрљевић, предсједник Савјета РТЦГ.

-Видјели смо да је трећина дуга већ камата дакле посљедица непоступања па не видим због чега би наставили да непоступамо и увећавамо камату- истакао је Филип Лазовић, члан Савјета.

Један од синдиката предлаже нешто друго и чини ми се логичније – да се исплате запослени који су у спору већ четири године како би се избјегли судске трошкове и позвати друге да се пријаве и наћи преостале и договорити исплату. У овом моменту док траје одлука за избор генералног не треба да доносимо овакву одлуку и то треба да расправимо с будућим менаџментом- сматра чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић.

-У шест једнаких мјесечних рата и никако другачије. Све остало је дискриминација радника у кући, списак се зна, цифре се знају, никог не треба да тражимо и да проналазимо- истакао је Божидар Шундић, генерални директор РТЦГ и додао: “Ја ћу се потрудити да с јулском платом исплатим прву рату.”

И на овој сједници говорило се о рачунима готово 139 бивших и садашњих радника РТЦГ-а а који су у блокади због трошкова суђења за изгубљени спор против матичне куће. Тужили су Јавни сервис због дугогодишњег издвајања за емисиону технику која је касније припојена Пошти, а један дио је приватизовао Телеком.

Савјет је одлучио да сачека извјештај Комсије која ће са адвокатима у спору и извршитељем покушати да надју најбоље рјешење за радњике.

-Да се пред Уставним судом заустави принудна наплата и да се људима одблокирају рачуни- казао је Жарко Мирковић, члан Савјета.

-Какво одблокирање рачуна? То неће да уради ни извршитељ мимо пресуда ал дал се може смањити рата може на 60 па да буде повољније- одговорио је Шундић.

Чланови савјета упознали су се и с дописом који је АСК доставила једном од кандидата за генералног директора Борису Раонићу, на његов захтјев, а након што је НВО Медиа центар упозорила да су четири члана Савјета – Амина Мурић, Бојан Баћа, Маријана Цамовић Величковић и Милица Шпајак у пословном односу с Раонићем. Агенција каже да нијесу, а и четири члана на сједници – рекла су своје.

-Најбоље да се ми обратимо Агенцији да добијемо мишљење да не би долазили у ситуацију да се ослањамо на упит гдина Раонића- казала је Шпајак.

-Не осјећам да сам у конфликту интереса тако да сматрам да је ово што је стигло од Агенције сасвим довољно- казала је Мурић.

-Кад смо конкурисали, прошли смо контолу, потписали да нијесмо у конфлику интереса. Хоћу да вјерујем да је ово што се ради у неком општем интересу– навела је Цамовић Величковић.

-Нека тражи онај ко оптужује. Што бисмо се заустављали поред сваке оптужбе и одлагали наше обавезе које нас чекају- казао је Дрљевић.

Одлучили су и да сви чланови Савјета буду и чланови Комисије за праћење одабира генералног директора уз два правника из Јавног сервиса. Како је најављено у понедјељак ће разматрати документацију кандидата, након тога ће с њима обавити интервјуе, а најкасније до петка 5. августа јавности би требало да буде познато име новог челног човјека Јавног сервиса. За ту функцију конкурисало је пет кандидата.