РТЦГ: Нови лого подсјећа на ГУГЛ!

Новинари раде од јутра до сјутра, примања испод просјечних
01/11/2023
Поводом 2. новембра: Ове године 11 напада на новинаре
02/11/2023
Новинари раде од јутра до сјутра, примања испод просјечних
01/11/2023
Поводом 2. новембра: Ове године 11 напада на новинаре
02/11/2023

РТЦГ је објавила да су аутори и коаутори из Загреба, Бања Луке и Београда, освојили прва три мјеста на конкурсу за израду новог лога националне медијске куће. Бруто наградни фонд који се дијели на прва три мјеста износи 22,5 хиљада еура.

На друштвеним мрежама „указао“ се нови лого наше медијске узданице, а данас је коаутор прворангираног рјешења који наступа испред загребачког атељеа Иворин, на инстаграм профилу објавио како ће изгледати заштитни знак Јавног сервиса “европске Црне Горе”.

Под условом да је ово заиста нови лого РТЦГ-а, да га мало проанализирамо.

Шта видимо? Видимо нешто… геометријску фигуру разних боја… Видимо нешто што често гледамо на гоогле ор тоолс! Уз „деликатну“ разлику – оно што је жуто на логу гоогле ор тоолс, овамо је црвено. Овамо плаво, тамо зелено… Тамо зелено, овамо жуто… Све у свему видимо у пракси примијењен креативан и надасве суптилан метод „малих разлика“.

Uočite razliku: Logo google kao inspiracija (ili nešto više) za novi logo  RTCG...

 

Нешто вам је познато?! Ако сте рекли да, одговор је тачан. Али, боље да објашњење препустимо неком ко је верзиран за ова питања. Дрљевић Веселин је доктор, најбоље њега да питамо зашто нам лого изгледа познато и шта представља.

Челни човјек РТЦГ-а презентацију је вјероватно оставио за касније, јер – и ово је прилика да позове утицајне званице и исприповиједа им скаску о томе како историја Јавног сервиса почиње оног тренутка кад је он ногом ступио у кабинет генералног директора! Што је у једном детаљу и тачно – никад у богатој традицији најважније медијске куће, у фотељи челног човјека, није сједјела незаконито изабрана особа. Али, то је сад друга тема.

Радујемо се презентацији новог визуелног знака нашег РТЦГ-а, бројним реакцијама, а челним људима Јавног сервиса упућујемо питање – има ли простора да неђе утуре и Јустицију? Макар у назнакама.

извор: антена м