РТЦГ од Раонића до Ђуровића: Јавни сервис напредује, али и назадује

Преминуо радник ТВЦГ Милан Попадић
10/03/2024
Маријана Цамовић-Величковић: Дубоко вјерујем да чланове Савјета РТЦГ-а на крају чека Спуж
14/03/2024
Преминуо радник ТВЦГ Милан Попадић
10/03/2024
Маријана Цамовић-Величковић: Дубоко вјерујем да чланове Савјета РТЦГ-а на крају чека Спуж
14/03/2024

Јавни сервис је напредовао веома озбиљно а избор генералног директора је потпуно био законит, рекао је први човјек РТЦГ Борис Раонић у емисији “Наглас”. С друге стране, Горан Ђуровић, директор Медиа центра, бивши члан Савјета РТЦГ, казао је да је Раонић изабран незаконито и да то потврђују судске пресуде.

Иако је раније потврдио учешће, генерални директор Директората за медије Неђељко Рудовић саопштио је Уредништву РТЦГ да неће учествовати у емисији.

Разлог Рудовићевог отказивања учешћа у емисији је, казала је водитељка Марија Марковић, процјена да Министарство културе неће арбитрирати везано за рад Јавног сервиса, да се судске пресуде морају поштовати и да је за то надлежан Савјет. Ако Савјет не поступи по пресуди, онда је то тужилаштво, навела је Марковић, цитирајући мејл од Рудовића.

Раонић је рекао да је ово најреформисанији Јавни сервис, те да је на сцени кампања која има за циљ криминализацију структура које воде РТЦГ.

Казао је да је то циљ одређеним структурима, али то ће се током емисије и разјаснити. Појаснио је да је оставку поднио у складу са законом, и да је напустио Савјет АЕМ, те да никада није прекршио закон. Казао је да је изабран по закону.

“Дошао сам да се борим са владавину права, да направимо помак. Упркос бројним опструкцијама, за ово кратко вријеме постигли смо много”, рекао је Раонић.

Он је изјавио да је Агенција за спречавање корупције (АСК) дала три различита мишљења о његовом избору, те да се раду агенције има доста тога приговорити. Најавио је да ће РТЦГ дати одговор на мишљење АСК-а да “именовање Раонића угрожава интерес РТЦГ и може да наштети интегритету”.

“Невјероватно је да то мишљење прво објави један медиј, а онда да се објави на сајту агенције”, рекао је Раонић.

Ђуровић је рекао да је најава емисије погрешна, да се крши професионална начела, и да се јавност наводи на погрешан закључак.

Он је рекао да Закон о РТЦГ јасно каже да Раонић осим што није могао да буде изабран за генералног директора као јавни функционер, није имао десет година радног искуства са ВИИ-1 степеном. Казао је да везано за радно искуство, Раонић то није испунио и не може бити изабран у другом поступку.

“Па ни у овом другом поступку, који је незаконито спроведен. Дио пресуде је веома јасан – избор 1. јуна 2023. године могао је да буде такав да је Савјет могао да бира између преосталих кандидата, али не и Раонића. Савјет је погријешио, а имао је и обавезу да поништи конкурс”, рекао је Ђуровић.

Он је рекао да се може сагласати са АСК није добра институција, али да у овом случају констатује чињенице. Ђуровић је подвукао да не очекује “да ће овај партијски савјет урадити нешто друго осим да настави да подржава актуелног директора и продужава агонију”.

“Срамота је да СДТ овако јасну ситуацију која је настала након пресуде Вишег суда, сада и потврђене на ревизији, не препознаје и не тумачи”, рекао је Ђуровић.

Раонић је рекао да имамо озбиљне контрадикторности у ставовима Ђуровића, па мишљење АКС-а цитира кад му одговора. Он је навео да све што се дешавало прошле године након пресуде Вишег суда јесте поштовање пресуде.

“Овдје имамо и личне анимозитете, који су настали прије више од двије деценије, када је Ђуровић почео да оснива десетине НВО да дође до контроле на РТЦГ. Имамо и документ МАНС-а о томе. Објављено је 1.500 негативних ствари о РТЦГ од када је промијењен менаџмент, из чега произилази да је једном дневно била негативна објава о раду РТЦГ од Медиа центра”, казао је Раонић.

Докле иду притисци, казао је, показује то што је ранија министарка урбанизма Ана Новаковић Ђуровић, супруга Ђуровића, вршила притисак на инспекторе да иду да контролишу кућу у којој живи породица Раонић. Казао је како је инспектор навео како је министарка вршила притисак на њега да покрене провјере.

“То најбоље илуструје о каквим се притисцима ради. Медиј за који радите не објављује како су завршиле ваше пријаве о дигитализацији. То тај медиј не објављује јер се бори да сачува позиције политичког утицаја а губи их, ево видимо да им портал пада за 25 одсто”, рекао је Раонић.

Он је рекао да су Ђуровићеве пријаве одбачене, и да је на сцени злоупотреба института кривичне пријаве.

“Узалуд све, узалуд пријаве и штанцовање НВО. Питајте као се у психологији дефинише када једном дневно годинама пишете и објављујете против неког”, рекао је Раонић.

Ђуровић је негирао да има лични сукоб, као и да је некадашња министарка слала инспекције. Устврдио је да је оснивао НВО како би се изборио за промјене, тврдећи да је менаџмент у вријеме Андријане Кадије и укупно РТЦГ имао резултате какве до данас нема.

“Апсолутно је лажно да је моја супруга слала инспекторе и писала кривичне пријаве, везано за то ко изности такве наводе, то ће да буде предмет кривичне пријаве”, рекао је Ђуровић. Најавио је и кривичну пријаву против Раонића због ових тврдњи.

“Ђуровићеве смјене грађане коштале стотине хиљада еура”

Раонић је навео да Ђуровић са поносом истиче да је учествовао у смјени два генерална директора Јавног сервиса, “а који су грађане Црне Горе коштале више стотина хиљада еура јер су незаконито смијењени. Господин Ђуровић мени спочитава како ја водим РТЦГ а он је своју фирму увео у стечај. Постоји ли једно саопштење господина Ђуровића за пословање нпр. РТВ Никшић”, питао је Раонић.

Раонић је истакао да од кад је на челу РТЦГ-а биљеже се невјероватни резултати.

“Највидљивије резултате су саопштиле Европска комисија, Фреедом хоусе и многе друге релевантне институције. Имамо повечање сопствене продукције за 50 одсто, покретање музичке, филмске продукције, имамо повећање плата…”, истакао је Раонић.

Он је навео да је некима велики проблем што им пада гледаност и посјећеност.

“Али то је њихов проблем. Црна Гора мора да има јак Јавни сервис. Ми ћемо пребродити све ове проблеме”, навео је Раонић.

Горан Ђуровић је поручио Раонићу да је шта год да каже, чињеница да је он “незаконито изабрани генерални директор”.

Поручио је да Јавни сервис не објављује саопштења Медиа центра.

“Од кад сте дошли, ви сте усвојили 704 промјена Акта о систематизацији. Ово је јасно да Ви не знате шта радите”, истакао је Ђуровић.

Наводи да постоје одређени радници који су четири радна мјеста промијенили у периоду Раонићевог дјеловања у Јавном сервису.

Казао је и да сада ствари изгледају много боље него што су изгледале, захваљујући куповини опреме.

“И ту је тачка. Ову ТВЦГ зову Џубокс, јер све политичаре можете чути да дају изјаве. Али само не можете чути критику”, казао је Ђуровић.

Ђуровић тврди да програме ТВЦГ уређују Милан Кнежевић, Андрија Мандић, Милојко Спајић, раније и Дритан Абазовић…

Ђуровић је навео и да РТЦГ скрива извјештаје који долазе са европских адреса.

Коментаришући нови сет медијских закона, Ђуровић је навео да Раонић покушава да направи утицај на медијске законе на начин да њему одговарају, те да оу томе има подршку од одређених политичких субјеката.

“Хоће да се ублаже критетријуми за генералног директора како би се партијски упослили људи који немају никакво искуство”, истакао је Ђуровић.

Раонић је појаснио да су три закона у току и коначно је, како је саопштио, Црна Гора на прагу комплетног медијског законодавства.

“Медијски закони не третирају довољно дигитална питања о којима се расправља у Европи”, истакао је Раонић.

Каже да овим сетом медијских закона није било ријечи о додатној дигитализацији, упореби вјештачке интелигенције, нема ријечи о опорезивању нелинеарних садржаја…

извор: ртцг