РТЦГ ОСТАЈЕ БЕЗ ПАРА: У плану задуживање код банака, Шундић изгубио повјерење Синдиката, неизвјесне исплате зарада

Петиција за хитну смјену руководства РТЦГ
09/04/2021
Атина: Познати грчки новинар убијен у засjеди
13/04/2021
Петиција за хитну смјену руководства РТЦГ
09/04/2021
Атина: Познати грчки новинар убијен у засjеди
13/04/2021

Менаџмент Радио-телевизије Црне Горе могао би се код неке од пословних банака задужити скоро милион евра, како би исплатили запосленима вишегодишњи погрешни обрачун зарада, али би тиме потенцијално била угрожена ликвидност пословања Јавног сервиса.

То је „Вијестима“ потврдило више саговорника из Савјета РТЦГ, који су јуче у вези са овим питањем имали састанак са генералним директором Божидаром Шундићем и представницима стручних служби.

Поједини саговорници „Вијести“ тврде да би комплетна исплата ових потраживања за скоро 1.600 садашњих и бивших радника који на то имају право, уз обавезе које та медијска кућа тренутно има, испразнило касу РТЦГ, што би у незавидан положај ставило будући Савјет и менаџмент.

Процијењени износ обештећења само по овом основу је 940.000 еура нето, а на наплату је, између осталог, стигла и пресуда за незакониту смјену бивше генералне директорице Андријане Кадије, вриједна 115.000 еура…

Административни одбор Скупштине Црне Горе јуче је завршио са разговорима са кандидатима за нове чланове Савјета, а ускоро се очекују и предлози за именовање.

Синдикат ће замјерити Савјету ако дозволи подизање кредита

Након правоснажне судске пресуде, према којој је ово потраживање добила Синдиката запослених РТЦГ Јадранка Дробњак, до сада је преко 300 њених колега затражило исто и то пред Агенцијом за мирно рјешавање спорова.

Стартни дио зараде погрешно је обрачунаван скоро осам година, од 2011. до љета 2019, када је потписан нови Колективни уговор.

Шундић јуче није одговарао на позиве и СМС поруке „Вијести“, па је јавност остала ускраћена за одговоре која су потенцијална рјешења за ову ситуацију.

Чланови Савјета су, како нам је више њих јуче незванично потврдило, тражили додатне информације у вези са овим случајем, али тврде и да Дробњак, иако је била позвана, није дошла на састанак, па остаје нејасно шта запослени захтијевају.

Из дописа, у којем Савјет позива на састанак и дијалог, се наводи да је тема “модели рјешењаа проблема са којима са РТЦГ суочила”, а насловљен је на генералног директора и шефицу Службе правних и општих послова. Достављен је и архиви, али и предсједницама два сииндиката.

Дробњак је јуче “Вијестима” казала да из таквог дописа није схватила да је позвана на састанак, али да ће се одазвати на сваки наредни позив који јој буде јасно упућен.

Она је поручила и да “ова кућа (РТЦГ) више значи и о њој више брину чланови Синдиката запослених, него и Савјет и менаџмент заједно”.

“Очекујем да ће будући менаџмент исказати разумијевање за наша права и њихово остваривање и то на што бољи начин за кућу у којој радимо. Прва ћу замјерити Савјету на одласку ако дозволи подизање кредита, јер то није добро за РТЦГ”, казала је Дробњак.

Истакла је и да је Синдикат “престао да вјерује генералном директору”, те да су обуставили разговоре и преговоре са њим јер је “најприје тврдио да новца има, а сада наводно нема”.

Према ранијем допису који је Дробњак упутула Шундићу, а у који смо имали увид, наводи се да су запослени још 2017. покушали да ово питање ријеше пред Агенцијом.

„Како РТЦГ није прихватила наш предлог за мирно рјешавање радног спора, били смо приморани да у судском поступку докажемо и заштитимо права запослених, што смо и успјели пресудом П.бр.85/19 Основног суда на Цетињу, по појединачној тужби поднијетој од стране предсједнице Синдиката запослених РТЦГ. Након тога, покренули смо поновни поступак пред Агенцијом за све запослене који су дали пуномоћје за остваривање права на накнаду штете, а који је у току. Паралелено са поступком који се води пред Агенцијом, Ви сте 22. 03. 2021. на огласним таблама обавијестили запослене да сте на основу горе наведене пресуде, ангажовањем вјештака економске струке, извршили обрачун накнаде штете погрешно обрачунтог стартног дијела зараде за преко 1.600 садашњих и бивших запослених. Такође, у том обавјештењу понудили сте запосленима да се предметна накнада штете исплати у највише шест мјесечних рата. Међутим, у гласинама које круже кроз РТЦГ, прича се да сте отишли корак даље, односно да ћете накнаду штете прво да исплатите запосленима који нијесу покренули поступак пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова“, тврди Дробњак у допису.

Упозорила је тада менаџмент и да ће, уколико питање накнаде штете по основу погрешно обрачунате стартне зараде не буде ријешено мирним путем у поступку пред Агенцијом, сносити директну одговорност због свјесног наношења штете РТЦГ.

„…На име очекиваних судских, адвокатских и других трошкова који ће настати у судским поступцима, а чији исход је неупитан“, саопштила је она.

Доводи се у питање и исплата зарада

Шундић се, према другом документу, Савјету обратио 29. марта када им је предочио могућност исплате ових потраживања у мјесечним ратама или кроз кредитно задуживање код неке од пословних банака.

У допису од 7. априла, генерални директор упозорава Савјет на то да ће се „вјероватно у наредном периоду урушити ликвидност РТЦГ“.

„Самим тим, доводи се у питање и извршавање обавеза које се односе на свакомјесечна плаћања (отплате рата за кредит, обавезе према РДЦ по судској пресуди, исплате по правоснажним судским пресудама, исплате зарада запосленима,…“, упозорио је Шундић Савјет.

Истог дана, из тог тијела му је одговорено, да нијесу добили више тражених информација и докумената и затражили састанак.

Како током јучерашњег састанка није изнађено рјешење, чланови Савјета су тражили додатне информације и документа, а незванично су „Вијестима“ казали да би нови састанак могао бити организован наредне седмице.

Извор: ИН4С