РТЦГ: Траже веће плате

Есеј о новинару: Пливање узводно и против туђих правила!
21/03/2023
Дарко Јововић: Мој род када га сузе залију!
24/03/2023
Есеј о новинару: Пливање узводно и против туђих правила!
21/03/2023
Дарко Јововић: Мој род када га сузе залију!
24/03/2023

Да би се повећале плате запосленима у РТЦГ сви чланови комисије која се бави измјеном колективног уговора, а коју чине представници менаџмента, савјета и два синдиката треба да се договоре око износа и на крају да ставе потпис. За сада се представници синдиката – мимоилазе.

Комисија је прекјуче имала састанак. Предсједница Синдиката запослених РТЦГ Јадранка Дробњак казала је Побједи да имају данас састанак и да је у петак закључни, што се њих тиче. Траже да се повећа плата у просјеку 20 одсто, да то повећање не укључује менаџмент и руководство. Ако се то не уважи, најављују радикализацију – штрајк упозорења, па онда штрајк… Дробњак је рекла да је други синдикат на састанку предложио да се најугроженијима повећа плата и до 15 одсто, а свим осталим, укључујући и менаџмент десет одсто.

Предсједница другог синдиката, Репрезентативне организације синдиката РТЦГ Славица Крушчић-Васовић рекла је Побједи да то није тачно, да то није њихов приједлог. Каже да су предложили да се коефицијент повећа за 1,5. Даље наводи да то значи да би се повећала плата од 12 до 41,67 одсто. Крушчић-Васовић наводи да би најнижи степен, четврти степен стручне спреме добио 41,67 одсто. Највеће повећање би имали, према њеним ријечима, запослени са средњом школом, нешто мање са шестим степеном, а најмањи са седмим. У просјеку би по плати било увећање – 150 еура.

Крушчић-Васовић каже да се у плате руководства нијесу мијешали, јер је то слобода генералног директора, да независно колики им је коефицијент, може да им повећа плату.

Она је додала да је ово трећи њихов приједлог за повећање плате, да желе да дођу до договора. Раније су, наводи она, кренули да им се повећа коефицијент за 2,2 као у јавној управи, па да буде 20 одсто свима, али су схватили да то не би било, каже она, коректно према запосленима са средњом школом, те да би људима са седмим степеном то највише одговарало.

Каже да два синдиката треба да донекле дођу до заједничког приједлога.

– Док се сви не сложимо, повећање плата и новог колективног неће бити – рекла је она, додајући да је састанак – наредне недјеље.

Дробњак, из другог синдиката, рекла је Побједи да су до сада изгубили превише времена. Она је казала да је синдикат који предводи Крушчић- Васовић пред комисијом предочио приједлог за повећање коефицијената који је другачији од њиховог. Каже да ти приједлози личе на блажу варијанту приједлога Бориса Раонића, те да је он раније ,,предложио да се свима повећа 10 одсто“.

– То су и даље игре свемогуће у току – рекла је она.

Крушчић-Васовић, међутим, каже да су они били незадовољни предлогом куће. Наводи да су у предлогу имали нова звања која нијесу званично систематизована, гдје нема описа радног мјеста, те да не може за тако нешто да се да коефицијент. Каже да није разматран предлог јер је било пуно незадовољних људи. Упитана за колико би се према њему повећале плате, каже различито – некоме седам одсто, некоме 10 – 20 одсто.

Дробњак каже да се директор у пар наврата сагласио са коефицијентима који је Синдикат којег заступа поднио, да се у просјеку повећа плата 20 одсто, да је тражио да заврше колективни, онда је кренуо, наводи она, у причу о систематизацији, да то треба да се заврши. Рекла је да Раонић – изналази нове задатке.

Синдикат који заступа Дробњак има 290 чланова, а онај који заступа Крушчић-Васовић око 200.

Синдикат који заступа Дробњак прошле седмице одржао је конференцију са које је поручено да ће још ове седмице радикализовати реаговање ако им се не повећају плате. Жалили су се како преговарају око тога четири мјесеца, да им се плате повећају те да су радници због инфлације на ивици егзистенције. Говорили су и да менаџмент одбија да им повећа зараде, управо зато што је министар финансија Александар Дамјановић казао да могу да им се повећају 20 одсто, али да то увећање не укључује руководиоце и менаџмент. Тада је саопштено да менаџмент има веће плате од министара, предсједника државе, те да досежу 2.000 и 3.500 еура.

Извор: Побједа