РТЦГ: У понедјељак штрајк упозорења

Борис Раонић: Спремни смо да повећамо плате
22/04/2023
Помен код споменика “Зашто” – сећање на недужно страдале раднике РТС-а у НАТО бомбардовању
23/04/2023
Борис Раонић: Спремни смо да повећамо плате
22/04/2023
Помен код споменика “Зашто” – сећање на недужно страдале раднике РТС-а у НАТО бомбардовању
23/04/2023

Синдикат запослених РТЦГ најавио је за понедјељак штрајк упозорења, јер нема договора у преговорима о тексту новог Колективног уговора. Једносатни штрајк биће одржан у подне на платоу испред зграде Јавног сервиса.

Синдикат тражи најкасније до сриједе повећање зарада на начин како то налаже Министарство финансија за групу Д послова. У данашњој објави на Фејсбук страници Синдикат наводи да радници Јавног сервиса штрајкују први пут у историји ове куће.

Преносимо интегрално њихову објаву:

“Поштовани грађани,

ако до сада нисте имали прилику да видите како функционишу савремени системи застрашивања радника то сте могли схватити из писма г-дина Раонића, генералног директора РТЦГ-а.

Сигурно вам упада у очи да радници Јавног сервиса штрајкују први пут у историји ове куће. Са једне стране то јесте знак да су дошла нека друга времена. Са друге стране, оне много важније за раднике, очигледно је да се и ново руководство, од којег се очекивало да ће имати слуха за проблеме радника, показало као и претходна.

Рецимо, са претходним директором, наш синдикат имао је вишегодишње маратонске преговоре око Колективног уговора. У току вишемјесечних преговора са директором Раонићем прошли смо разне фазе. Тако нас је средином фебруара мејлом обавијестио да нема новца за повећање зарада. Када су ипак организовани састанци на тему повећања плата представници нашег синидиката присуствовали су сваком састанку који је инициран од менаџмента, а који се тицао права радника или унапређења њиховог животног стандарда.

Организовано је и неколико зборова радника којима је присуствовало и руководство РТЦГ. На посљедњој Скупштини синдиката била су и три представника Савјета Јавног сервиса. На тој скупштини директор Раонић је први пут изговорио да је спреман да потпише повећање коефицијената за Д групу радника и да за ту намјену издваја милион еура за ову годину.

До тада повећање је планирао и за запослене који припадају А, Б и Ц категорији. Међу њима има и оних чија је плата 2000 еура. Генерални директор интензивно нас је убјеђивао да сви линеарно треба да добијемо повећање од 10% иако се препорука Министарства финансија искључиво односила на Д категорију и подразумијевала је повећање од најмање 20% као у остатку јавног сектора чиме би се плате праведније ускладиле.

Дакле 10% за оне који примају рецимо 2000 и 10% за оне који примају 450. Након нашег инсистирања одустало се од линеарног повећања плата.

У почетку је директор Раонић препоруку Министарства финансија доживљавао као мијешање у унутрашње ствари РТЦГ-а намјерно превиђајући да министар финансија неће потписати документ који није у складу са оним што је генерално потписано са другим јавним предузећима, а што је потпуно легитимна одлука ове институције.

Вјештак финансијске струке којег смо ангажовали израчунао је да се наш предлог уклапа у обећани милион еура. Тренутно, менаџмент нуди значајно умањене коефицијенте у односу на наш предлог, иако се то представља повећањем од 28 % што није истина. Оно што ми тражимо јесте много бољи животни стандард запослених.

Но, пошто смо морали да се уклопимо у обећани милион еура чак ни повећање коефицијената по нашем предлогу већини радника РТЦГ-а неће омогућити да примају ни просјечну црногорску зараду.

Овог пута нећемо улазити у детаље Колективног уговора гдје се појављује цијели низ нових занимања и у најмању руку чудних коефицијената за та занимања. То би захтијевало много ширу елаборацију. На крају бисмо само поручили да нови облик покушаја застрашивања не утиче на нас и да ћемо се свакако борити за боље услове рада и живота. Нажалост, дошло је до тога да то морамо остварити штрајком.

Синдикат који у понедјељак организује штрајк упозорења није група синдикалаца него репрезентативни синдикат који броји 280 чланова.

Тај број расте јер нам прилазе и радници који нису до сада били наши чланови. Упорно одбијање договора, који никога не угрожава, само може да компликује ствари, а радници РТЦГ су посљедњи који то желе.

Ми смо ту од самог почетка. Само нас генерални директор не чује и не види.”