РТЦГ: У тужилаштву саслушања чланова Савјета

Највише приговора на необјективност РТЦГ
11/10/2023
Винка Гогић изабрана за в.д. директорке Радио телевизије Пљевља
13/10/2023
Највише приговора на необјективност РТЦГ
11/10/2023
Винка Гогић изабрана за в.д. директорке Радио телевизије Пљевља
13/10/2023

У Специјалном државном тужилаштву (СДТ) почела су саслушања свједока и осумњичених у предмету који је формиран против предсједника и чланова Савјета РТЦГ због сумње да су одбили извршење правоснажне судске пресуде и омогућили стицање противправне користи генералном директору Борису Раонићу.

Тужилац Вукас Радоњић данас је у својству свједока саслушавао замјеницу предсједника Савјета Маријану Цамовић Величковић, која се на спорној сједници у јуну ове године противила поновном именовању Раонића и напустила салу прије гласања. У СДТ-у у својству свједока данас је и чланица Савјета Милица Шпајак.

Цамовић Величковић је данас након саслушања казала да је тужиоцу испричала све оно што је раније и медијима.

“Да је Раонић присуствовао консултативном састанку дан прије сједнице Савјета одржане 1. јуна иако тада није био генерални директор што нам је саопштено и на самој сједници. Дакле, неовлашћено је присуствовао консултативном састанку Савјета, а дан касније је као неовлашћено лице боравио на бившем радном мјесту, потпуно убијеђен у чињеницу да ће супротно правоснажној судској пресуди он бити изабран на мјесто генералног директора”, саопштила је медијима.

Цамовић Величковић је рекла да је дио свједока и осумњичених саслушан, три мјесеца након што је СДТ формирало предмет.

“Надам се да ће тужилаштво ускоро изаћи са информацијом да постоји основ да кривично одговарају људи који су Бориса Раонића на такав начин поново изабрали за генералног директора”, казала је.

У СДТ у јулу је отворен извиђај против јавних функционера – предсједника Савјета РТЦГ Веселина Дрљевића и чланова Филипа Лазовића, Наода Зорића, Предрага Мирановића и Амине Мурић због сумње да су одбили извршење правоснажне и извршне судске пресуде и омогућили стицање противправне користи изабраном генералном директору РТЦГ Борису Раонићу.

Виши суд у Подгорици је 10. маја потврдио пресуду Основног суда да је генерални директор Радио-телевизије Црне Горе Борис Раонић био у сукобу интереса када је у августу 2021. године изабран на ту функцију јер је већ био именован од Скупштине на другу јавну функцију – члана савјета Агенције за електронске медије.

Суд је правоснажно донио одлуку, а по тужби кандидата Николе Марковића, да је по Закону о националном јавном емитеру представљало сметњу што Раонић већ обавља јавну функцију па је правна посљедица – поништај одлуке о избору Раонића, поновни избор између пријављених кандидата или поништај конкурса.

Кандидати за генералног директора РТЦГ-а 2021. су, осим Раонића, били Никола Марковић, Милутин Стијеповић и Срђан Човић.

Гласовима четири од пет чланова Савјета РТЦГ, Раонић је поново именован за генералног директора. Чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић напустила је сједницу прије гласања тврдећи да не жели да учествује у поновном незаконитом избору.

Чланица Савјета Милица Шпајак још на почетку сједнице истакла је да неће гласати ако Савјет прихвати предлог да се одлучује о кандидатима по конкурсу из 2021. године.

Пред почетак сједнице, оставку на чланство у Савјету РТЦГ поднио је Бојан Баћа.

Шпајак је казала да ће се уздржати од давања изјава медијима до окончања поступка.

Заступник осумњичених, адвокат Данило Мићовић оцијенио је да искази данас саслушаних свједока, а посебно Цамовић Величковић, на најбољи начин потврђују чињеницу да његови браниоци нису извршили кривична дјела, те да су поступали у складу са препоруком Вишег суда.

извор: вијести