РТЦГ цензура: Не признају „Прву“, називају је „једном телевизијом“!

Владислав Маслеников: Руски амбасадор: У Црној Гори влада брутална цензура и русофобија
05/09/2022
Основана Европска новинска агенција ( ЕНР)
07/09/2022
Владислав Маслеников: Руски амбасадор: У Црној Гори влада брутална цензура и русофобија
05/09/2022
Основана Европска новинска агенција ( ЕНР)
07/09/2022
Пише: Иван Милошевић

На порталу РТЦГ пренијета је изјава Андрије Мандића, а извор је дефинисан ријечима „на једној телевизији“. Ради се о Првој ТВ, али РТЦГ очигледно има свој списак подобних ТВ чије вијести преносе и тада јасно каже одакле је инмформација, али има и оне, попут Прве, коју назива „једном ТВ“ иако преузима њенее инфомације!

Шта је разлог поменуте РТЦГ цензуре, не знам, али је чудно да се руководство РТЦГ на такав начин понаша према ТВ чији је директор бивши посланик ДФ-а. Није тајна да је ново руководство РТЦГ-а након избора прије двије године плод пристанка и ДФ-а, а како им они враћају видјели смо синоћ. Изјава Андрије Мандића пренешена је са „једне ТВ“ чији је директор бивши посланик ДФ-а! 

Може то некоме изгледати ситница, али овакво вулгарно селектирање медијског простора, гдје су једни „једни“, док се други преносе са пуним именом и презименом, није забиљежено у Црној Гори посљедњих деценија. И када је РТЦГ била под 100-постотним утицајем ДПС-а није се догађала да се на овакав начин дефинише извор информација. Они информације које им нијесу биле по вољи нијесу преносили, али се не сјећам да им је на памет пало да таквим вијестима одређују извор синтагмом „једна ТВ“!

Да ли то значи да је ново руководство РТЦГ-а горе од оног из времена ДПС-а? Вриједи о томе размислити и то не само због поменутог случаја са изјавом Андрије Мандића. Не сјећам се да је на тобожњој новој РТЦГ у протекле двије године испоштована пописна истина да у Црној Гори живи око 30 одсто Срба. За двије године нијесам чуо ни једну српску пјесму на програмима РТЦГ-а, али зато има сијасет музичких емисија са албанским, хрватским и осталим аријама, али од српских ни трага. Иста ствар је са образовним или документарним програмима РТЦГ-а. За њих Срби у Црној Гори и не постоје! 

РТЦГ је јавни сервис и требало би равноправо да третира све народе у Црној Гори. Што се тиче Срба сумњам да су они презадовољни „новом“ РТЦГ, напротив, имају књигу критика на њен рачун, али то одговорне у тој кући интересује као лањски снијег! РТЦГ би барем елементарно коректно требало да се односи и према осталим ТВ у Црној Гори и да их називају именом и презименом, а не „једном ТВ“. Да неће као Монтенегрини да измишљају нове називе, попут оних за СПЦ, па ће ТВ које имају нечег српског у себи назвати колективним именом Телевизије Србије!

https://rtcg.me/vijesti/politika/376510/sjutra-poziv-na-dogovor-o-clanovima-vlade-i-skupstinskom-rukovodstvu.html