Савјет РТЦГ: По други пут изабрали једном већ нелегално изабраног директора

Бојан Баћа поднио оставку у Савјету РТЦГ
01/06/2023
Црква и медији: Четврт вијека “Радија Светигоре”
04/06/2023
Бојан Баћа поднио оставку у Савјету РТЦГ
01/06/2023
Црква и медији: Четврт вијека “Радија Светигоре”
04/06/2023

Чланови Савјета РТЦГ изабрали су већином гласова Бориса Раонића за генералног директора Јавног сервиса.

Након вишесатне сједнице, савјета које су чланови овог контролног тијела добили од правне скужбе, одлучено је да се разматра између кандидата који су се у јуну 2021. године пријавили на конкурс за ову важну функцију: Срђана Човића, Милутина Стијеповића, Николе Марковића и Бориса Раонића. На сједници је речено да је он наставити свој мандат који је почео у августу 2021.године и траје четири године.

Гласање је било тајно, а након пребројавања листића, ситуација је таква да је један био неважећи јер је предат празан, четири члана Савјета су гласала за Раонића, а Милица Шпајак и Маријана Цамовић Величковић су одлучуле да не гласају.

Шпајак је током сједнице предложила да се отвори нови конкурс, а Цамовић Величковић је била категорично против тога да се Раонић нађе на листи јер је претходно Виши суд у Подгорици потвдио првостепену пресуду подгоричког Основног суда којим је прогласио незаконитом одлуку о његовом именовњу за челника Јавног сервиса.

Дрљевић: Није упутно користити медије да се нама шаљу упозорења

Предсједника Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић изјавио је да је “свако пред собом одговоран”.

“И није упутно користити медије да се нама шаљу упозорења. Морамо поштовати себе и ове људе”, навео је Дрљевић.

Члан Савјета РТЦГ Филип Лазовић казао је да “није никоме дужан и доноси одлуке како сматра да треба”.

“Дајте водите рачуна како се опходите јер смо сви у стању да уважимо адвокате и аргументе, и јавности и медија и да донесемо свој суд”, казао је Лазовић.

Адвокатица Зорица Ђукановић рекла је да се “садашњи тренутак не може искључити”.

“Пресуда се не може овако тумачити, као што раде кроз медије. Она се цјеловито тумачи. Имаћемо и одлуку Врховног суда по ревизији, ја сам убијеђена да ће бити у корист клијента Раонића. Ако се поништи одлука Вишег суда, шта ће бити онда. Ако пресуда Врховног суда буде у његову корист, имаће право на накнаду штете”, рекла је Ђукановић.

Мићовић је казао да Раонић има право да буде кандидат, као и да нема кривично-правне одговорности за чланове Савјета у вези са гласањем за генералног директора.

Како је рекла Маријана Цамовић Величковић, “ви нијесте надлежни, господине Мићовићу, да нас релаксирате кривичне одговорности.

“Раонић није генерални директор и по том конкурсу не може да буде законито изабран. Не може се законито то урадити. Био је у конфликту интереса и морамо да гласамо када је био пријављен на конкурсу. Одлуку о поновном именовању не можете да донесете на законит начин”, казала је она.

“Ако сте некоме дужни, одужили сте се на овај начин”, навела је Цамовић Величковић.

Извор: ртцг