Савјет РТЦГ: Усвојен Етички кодекс запослених

УНС: Разговор о убиствима новинара и правосуђу
12/04/2024
Владан Павићевић: Убиство Душка Јовановића државни тероризам са политичком позадином
16/04/2024
УНС: Разговор о убиствима новинара и правосуђу
12/04/2024
Владан Павићевић: Убиство Душка Јовановића државни тероризам са политичком позадином
16/04/2024

На данашњој сједници Савјета Радио Телевизије Црне Горе (РТЦГ) усвојен је Етички кодекс запослених у Јавном сервису, дата је сагласност за потписивање уговора о јавној набавци ОТТ платформе а усвојене су и измјене и допуне Правилника о рјешавању стамбених потреба запослених у тој медијској кући.

Новим Етичким кодексом Јавног сервиса, између осталог, забрањује се додатни рад запосленима код других послодаваца без сагласности, као и појављивање у рекламама, осим када се тај посао обавља у склопу хуманитарних акција или уз посебно одобрење генералног директора.

Према ријечима правнице Ирене Вешовић, на том документу радили су по један члан Савјета и менаџмента, те представник синдиката.

Она је навела да одговорност за кршење кодекса, на основу мишљења етичког одбора покреће генерални директор, у складу са Законом о раду.

Потпредсједница Савјета Маријана Цамовић Величковић тражила је образложење на који начин ће се кодекс односити на хонорарце у Јавном сервису и шта ће се десити уколико они повриједе радну обавезу, на шта је Вешовић казала да они сигурно неће моћи дисциплински да буду одговорни.

Цамовић Величковић је истакла да је споран и члан 14 став 1 по коме запосленима није дозвољено да буду професионално ангажовани на пословима из дјелокруга рада РТЦГ.

“Ако неко одради осам сати у РТЦГ, може да ради шта жели након тога, осим ако је клаузула о лојалности дефинисана уговором сходно закону о раду и према онима који имају специфична знања”, навела је она.

Чланица Савјета Милица Шпајак поздравила је формирање Етичког одбора и казала да не сматра да је седам чланова Одбора велики број.

Њено мишљење подржао је предсједник Савјета Веселин Дрљевић.

Члан Савјета Филип Лазовић тражио је да се коригује члан 16 став 6 и одредбе става 1,2,4,5,6 под тачком 8 члана који се односи на наступе у јавности односи се на наступе на друштвеним мрежама.

Савјет је усвојио предлог да се тај дио одредбе брише, те да запослени не смију у јавност износити податке који су утврђени као пословна тајна.

Коментаришући измјене и допуне Правилника о рјешавању стамбених потреба запослених у тој медијској кући, предсједник Савјета је предложио да прије гласања размисле да ли прихватити предлог Комисије за додјелу станова да се коефицијент сложености посла смањи са 2 на 1 и по.

Рекао је да су то предложили још раније, што Комисија тада није прихватила.

“Тада не ваља, сада ваља, морамо имати озбиљнији став према свему. Ја бих члан 5 да оставимо на 2 умјесто 1,5”, казао је Дрљевић.

Након недоумица и појашњена, Савјет је усвојио рјешење по којем се коефицијент сложености посла множи са 2 а не са 1 и по, што је био предлог Комисије о изради правилника за додјелу станова.

Усвојена је и пета тачка дневног реда, која се односи на расправу и изјашњење у вези са Предлогом измјена и допуна Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста – Табеле систематизације радних мјеста.

Вешовић је казала да стање исто као што је било и након усвајања посљедњих измјена систематизације, односно број радних мјеста остао је исти.

Чланови Савјета нијесу се изјаснили о шестој тачки дневног реда која се односи на пречишћени текст Табеле систематизације радних мјеста у Радио и Телевизији Црне Горе.