Савјет РТЦГ у дилеми: Да ли три гласа могу да изаберу директора?

РТЦГ: Нови директор до 5. августа
24/07/2021
БОК: Раде на равјетљавању убиства Душка Јовановића
27/07/2021
РТЦГ: Нови директор до 5. августа
24/07/2021
БОК: Раде на равјетљавању убиства Душка Јовановића
27/07/2021

Чланови Савјета Радио Телевизије Црне Горе (РТЦГ) данас су остали при ставу да се нови генерални директор изабере по условима из Конкурса који је како су истакли по Закону, а било је предлога и да се процедура поништи.

Савјет је одлучио да интервјуи са кандидатима буду у понедјељак, другог августа, а неће бити уживо емитовани, већ накнадно. Нови генерални директор биће изабран у уторак, 3. августа.

Расправљало се и о томе да ли ће нови генерални директор бити изабран простом већином присутних чланова, јер би то, по мишљењу прије свега Филипа Лазовића, а и предсједника Веселина Дрљевића, послало ружну слику јавности.

Како је појаснио Лазовић, могло би да се деси да сједници на којој се бира генерални директор, присуствује пет од девет чланова Савјета, а да се онда челни човјек те медијске куће изабере са три гласа.

Лазовић је сматрао да би требало измијенити тај услов, односно повећати потребан број гласова, али се након прочитаног мишљења адвокатице Сашке Вукотић, која је навела да би то било мијењање услова Конкурса у току трајања, одлучено да се процедура спроведе по садашњим условима.

“Не би мијењали услове, већ регулативу”, навео је Лазовић.

Чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић је истакла да треба да се одради тако као што је и сада, није можда лијепо што би генерални директор био изабран са три гласа, али је по Закону. “Уважили смо Закон”, казала је она.

Члан Савјета Жарко Мирковић је био за то да се Конкурс поништи, јер како је истакао појавила се дилема да ли је у складу са Законом.

Лазовић је истакао да то не би било добро, односно да би то било незаконито понашање Савјета.

Савјет данас треба, између осталог, да донесе одлуку и о начину разрјешења садашњег генералног директора Божидара Шундића.

Након сједнице Савјета за данас је предвиђено отварање пријава за генералног директора РТЦГ, преглед документације, а то ће урадити Комисија у присуству чланова тога тијела.

Генерални директор РТЦГ казао је да његов мандат траје до 22. децембра идуће године, да је ангажовао адвокате, који ће присуствовати наредним сједницама Савјета.

Он је то казао током расправе у вези изналажења начина његовог разрјешења.

Како је појаснио Дрљевић, постоји могућност споразумног раскида уговора и у том случају Шундића би сљедовало 12 бруто зарада, у случају разрјешења и да му се понуди неко друго мјесто иста сума.

“Ја сам на овом мјесту изабран по основу конкурса. Мој мандат траје до децембра 2022. године, ангажовао сам адвокате. Тражим само да се поштује Закон”, казао је Шундић.

Дрљевић је предложио да се то питање одложи за понедјељак, јер је комплексно и може се десити да РТЦГ има два генерална директора, ако изаберу новог. Међутим, Лазовић сматра да то није тако, односно да по Закону који је усвојила Скупштина прије годину дана, Шундићу мандат истиче избором новог генералног директора.

“То је једноставно тако. Ми, Савјет овдје заступамо интерес јавности, а господин Шундић, свој приватни, то је потпуно легитимно”, сматра Лазовић.

Савјет је предложио да се тражи мишљење правног експерта око разрјешења Шундића, односно од Весне Симовић Звицер.

Извор: Вијести