Саопштење: УНЦГ осудио судска саслушавања колеге Спасоја Томића из Никшића

Конкурс за додјелу средстава из буџета за креирање информативних садржаја у вези са вакцинацијом
20/04/2021
Преминуо Братислав – Бато Кокољ
22/04/2021
Конкурс за додјелу средстава из буџета за креирање информативних садржаја у вези са вакцинацијом
20/04/2021
Преминуо Братислав – Бато Кокољ
22/04/2021

Удружење новинара Црне Горе најоштрије осуђује судска саслушавања нашег члана и колеге из Никшића Спасоја Томића. Он је саслушан у Суду за прекршаје, јер је као новинар присутвовао и радио свој посао приликом извјештавања са протеста грађана због смјене Владимира Лепосавића.

Није нам јасно по којим то законима, прекршајним или неким другим, новинар може да се оптужују зато што је радио свој посао. Спасоје Томић је у Никшићу познат као човјек који се годинама борио против свеопште тортуре ДПС-а у том граду, али и у Црној Гри, и тренутно је уредник портала „Национал“ за Црну Гору. Спасоје Томић је више пута упозораван од представника бившег режима да пази шта ради и пише, што је само још један од доказа заплашивања и пријетњи новинарима.

Удружење новинара Црне Горе упозорава надлежне, али и медијску заједницу у Црној Гори, да се одупру оваквим нападима на новинаре и да новинари морају да предузму све како би заштитили себе и своју професију. Надамо се да ће никшићке судије одустати од пријаве против Спасоја Томића и тако барем донекле исправити своју грешку.

УНЦГ ће принципијелно и досљедно увијек бити уз своје чланове и колеге и залагати се да они имају све услове да слободно износе своје ставове и пишу о стварности у којој живе.

За УНЦГ

Тихомир Бурзановић, предсједник

Иван Милошевић, генерални секретар