Саопштење УНЦГ: Осуђујемо напад на Сеада Садиковића, стоп насиљу над новинарима

In memoriam: Преминуо Душко Гргуровић, дугогодишњи новинар Радија Црне Горе
19/03/2021
Србија: Држава ће тражити податке од НАТО о бомбардовању РТС-а
22/03/2021
In memoriam: Преминуо Душко Гргуровић, дугогодишњи новинар Радија Црне Горе
19/03/2021
Србија: Држава ће тражити податке од НАТО о бомбардовању РТС-а
22/03/2021

Удружење новинара Црне Горе најоштрије осуђује напад на нашег колегу Сеаада Садиковића у Бијелом Пољу. Позивамо цјелокупну јавност да осуде овај чин, а од надлежних очекујемо да што прије открију починиоце и казне по закону.

Новинари нијесу од јуче мета напада и наша професија, нажалост, у Црној Гори припада високо ризичним занимањима. Бројни напади на новинаре током протеклих деценија остали су неразашњени, а убиство Душка Јовановића и даље је неријешено. У Црној Гори поједине странке, али и државни представници, својим изјавама да је Црна Гора нападнута споља и изнтра, подижу адреналин код својих присталица, па није ни чудо што се дешавају напади и на новинаре, попут јучерашњег на Сеада Садиковића.

Позивамо руководства таквих странака, а посебно појединце који и даље имају моћ, а припадају бившем режиму, не само да се ограде од оваквих напада, него и да политичку причу упристоје и помогну смиривању тензија, умјесто што их подижу.

УНЦГ ће у складу са својим могућностима учинити све да се овакве ствари не понове, а колеги Сеаду поручујемо да има нашу искрену професионалну и људску подршку да настави да буде новинар као и до сада. Надамо се да ће га овакви догађаји само учврстити у увјерењу да слободу новинара морамо бранити по сваку цијену и да новинари неће допустити да буду мета иживљавања било којих насилника који се крију иза страначких или државних застава.

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ

Иван Милошевић, генерални секретар