Свјетски медији Израелу: Напади на новинаре су напади на истину

РТВ Будва: За извршног директора изабрана Ива Павловић
02/03/2024
Врховни суд одбио ревизију одлуке Вишег суда: Борис Раонић незаконито именован за директора РТЦГ у августу 2021. године
04/03/2024
РТВ Будва: За извршног директора изабрана Ива Павловић
02/03/2024
Врховни суд одбио ревизију одлуке Вишег суда: Борис Раонић незаконито именован за директора РТЦГ у августу 2021. године
04/03/2024

Више десетина медија и медијских организација из цијелог свијета, укључујући Асошијетед прес, Франс прес и Ројтерс, упутили су отворено писмо солидарности с новинарима који извјештавају из Газе.

Они су навели да израелске власти морају да заштите новинаре, јер су цивили и не учествују као борци у сукобу, те да одговорни за кршење те заштите морају бити кажњени.

Педесетдевет потписника, међу којима су челници и ББЦ, израелског Хареца, ЦНН, Фајненшал тајмса, Њујорк тајмса, Вашингтон поста, Дер Шпигела, навели су у заједничком писму да су новинари на које се већ пет мјесеци међународна медијска јавност ослања за информације из Газе раде у условима без преседана и уз велики лични ризик.

“Они настављају иако губе породице, пријатеље и колеге, и упркос уништавању њихових домова и канцеларија, сталног расељаваја, губитку комуникационих веза и несташице хране и горива”, наводе у писму које је објавио Одбор за заштиту новинара (ЦПЈ).

Према подацима ЦПЈ, у рату је од 7. октобра прошле године погинуло 94 новинара од којих су 89 Палестинци које је убила израелска војска.

“Новинари су цивили и израелске власти морају заштитити новинаре, јер нису борци, а у складу са међународним правом. Они који су одговорни за свако кршење те заштите треба да одговарају. Напади на новинаре су и напади на истину. Обавезујемо се да ц́емо се залагати за безбједност новинара у Гази, што је од суштинског значаја за заштиту слободе медија свуда”, наводи се у писму.

Из ЦПЈ наводе да ово писмо показује снажну и јединствену подршку колегама који извјештавају из Газе у најсмртоноснијем сукобу за новинаре који је Одбор икада документовао.

Потписници укључују медијске куц́е из Естоније, Француске, Њемачке, Ирске, Израела, Индије, Јапана, Јордана, Кеније, Либана, Мексика, Пакистана, Филипина, Катара, Јужне Африке, Уједињеног Краљевства и САД.